Jaká je navigace od Mountfieldu?

Mountfield prodává za necelé tři tisíce korun turistickou GPS navigaci Garmin eTrex Legend včetně map České republiky. Co tento přístroj umí, jak se ovládá? Vyplatí se?

Možná si pamatujete na loňskou akci Mountfieldu, kdy zdarma přidával k zakoupenému jízdnímu kolu GPS navigaci Garmin eTrex Legend. Na letošní květen přichystal Mountfield obdobnou akci. Za necelé tři tisíce korun si nyní můžete zakoupit stejnou navigaci v sadě s turistickou mapou Topo 50. Tentokrát to však není podmíněno koupí dalšího zboží. Oprášil jsem proto své loňské zkušenosti s Legendem a rozhodl se o ně podělit v malé recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin eTrex Legend

Voda mu nevadí

Kromě samotného přístroje najdete v krabici ještě datový kabel, řemínek na ruku a podrobnou uživatelskou příručku. Baterie přibaleny nejsou a musíte si je koupit samostatně.

Již první pohled nenechá nikoho na pochybách, že Garmin eTrex Legend je čistokrevnou outdoorovou navigací, kterou nerozhází déšť ani bláto. Přední a zadní strana přístroje jsou vyrobeny z modrého poloprůhledného plastu, boky a kryt baterií jsou z černé gumy. Ze stejného materiálu jsou přitom vyrobena i ovládací tlačítka a kryt sériového konektoru. Pro jistější držení i s mokrýma rukama jsou boky přístroje opatřeny výstupky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvůli málo dostupným obrázkům jsme si pomohli fotkami jiného modelu z řady eTrex

Nemusíte se bát, když s navigací zmoknete nebo vám upadne do bláta. Podle specifikace je přístroj vodotěsný do hloubky jednoho metru po dobu třiceti minut. Výrobce varuje před možným vniknutím vody do prostoru baterií. Sice jsem vodotěsnost raději nezkoušel, ale podle mě to s tím vniknutím vody k bateriím nebude tak žhavé. Kryt baterie je opatřen pojistkou proti otevření a pod ním je navíc silikonové těsnění, takže vymáchání v louži by mělo být bez následků. Do vany bych si ovšem Legend místo kachničky nebral.

Tip: Diskuzi na téma vodotěsnosit Garminu Legend najdete ve fóru webu Geocaching.cz.

O displeji a ovládání

Displej, který zabírá většinu přední strany, má rozměry 54 × 24 mm a jeho rozlišení je 160 × 288 bodů. Displej zobrazuje čtyři odstíny šedi a nabízí možnost podsvícení. Musím mu však vytknout horší čitelnost na přímém slunci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři ukázky displejů

Nad displejem naleznete joystick. Při zatlačení do stran slouží jako kurzorová klávesa a při krátkém stisknutí jako potvrzovací tlačítko Enter. Při dlouhém stisknutí na jakékoli stránce dojde k uložení aktuální polohy do bodu. Na pravém boku je umístěné tlačítko, jehož podržením přístroj zapnete či vypnete. Krátkým stiskem se zapíná a vypíná podsvětlení. Na druhém boku jsou dvě tlačítka pro ovládání měřítka mapy a tlačítko Find pro vyhledávání.

Díky svým rozměrům 51 × 112 × 30 mm a hmotnosti pouhých 150 gramů Legend dobře padne do dlaně. Ergonomie přístroje je přizpůsobena držení levou rukou, kdy ukazováček zapadne do prohlubeniny na zadní straně přístroje a palcem můžete pohodlně pracovat s joystickem. Pokud však máte navigaci položenou například na palubní desce automobilu, ovládání je značně nepohodlné a krkolomné.

Co je uvnitř?

Srdcem Legendu je dvanáctikanálový paralelní přijímač GPS s páskovou (patch) anténou. Přestože nabízí i možnost použití doplňkového systému WAAS/EGNOS, který umožňuje při dobrém výhledu na oblohu další zpřesnění polohy, není zdaleka tak citlivý jako moderní čip Sirf Star III.

Pro mapy a další data obsahuje přístroj paměť s kapacitou 8 MB, která nejde nijak rozšířit. Je to sice zoufale málo, ale při praktickém využití se s tím dá vystačit. Mapu Topo 50, která je součástí sady, do Garminu ale celou nenahrajete. V přístroji je již předinstalovaná hrubá mapa Evropy a trošku lepší, ale stále jen základní mapa České republiky.

Do paměti si můžete navíc uložit tisíc bodů s ikonou, názvem a popisem, výškou a datem/časem uložení. Vejde se tam i padesát naplánovaných tras, přičemž každá může mít až 175 lomových bodů. Velice praktická je také funkce záznam trasy. Kapacity aktivní paměti je na 10 000 záznamů. Funkci můžete kdykoli aktivovat či deaktivovat a můžete nastavit i interval záznamu.

Kromě navigačních funkcí nabízí Legend i něco navíc. Jsou to například tabulky, které znázorňují relativní pozici Slunce a Měsíce vůči Zemi. Jejich pozice mohou být zobrazeny pro jakýkoli čas, den a místo na Zemi. Dále jsou zde východy a západy těchto nebeských těles. Dalšími funkcemi jsou kalendář, tabulky lovu a rybolovu, které poskytují seznam předpovědí nejlepších časů pro lov na vybraném místě pro zvolené datum. V nabídce je i měření ploch a kalkulačka.


První řada navigátorů eTrex, chybí už jen model Camo. Garmin v pozdějších modelech přidal barevný displej, paměťovou kartu a další funkce

Jak se s ním naviguje?

Při prvním spuštění přístroje trvala inicializace, což je proces, při kterém se po zapnutí vyhledávají satelity, skoro čtvrt hodiny. Takto dlouho to však trvá jen napoprvé, jinak Legend nabíhal zhruba do minuty. Přesnost určování polohy se pak měnila v závislosti na výhledu na oblohu. V průměru se jednalo zhruba o odchylku 10–12 metrů. V otevřené krajině jsme se však dostali i na pět metrů.

Kvůli staršímu méně citlivému čipu dělá přístroji značné problémy hustá městská zástavba, úzké uličky a souvislý les – zkrátka minimální výhled na oblohu. Při navigování v těchto oblastech neustále ztrácel signál. Jakmile jsem se však dostal do míst s lepším výhledem, signál okamžitě naskočil. Při navigování v parku, kde stromy nejsou tak husté, nebo v běžné městské zástavbě problémy se ztrátou signálu neměl. Nejlépe mu však svědčí otevřená krajina.


V nabídce Mountfieldu je i turistická mapa České republiky Topo 50

Dvacet hodin na jednu sadu baterií

Při navigování si můžete vybrat ze dvou možností. Buď se budete řídit podle mapy, nebo podle kompasu, kde šipka ukáže směr k cíli. Já jsem ve většině případů používal kompas a na mapu jsem přepínal, jen když jsem se chtěl zorientovat nebo vyhledat cíl cesty. Na další stránce nabízí Legend funkci Trasový počítač, který zobrazuje vzdálenost trasy, čas pohybu, čas zastávek, prošlou vzdálenost, rychlost, maximální rychlost, průměrnou rychlost při pohybu a průměr celkem. Celá navigace je kompletně počeštěná.

Přístroj napájí dvě tužkové baterie, což je výhodné, protože s sebou nemusíte tahat nabíječku. Baterie koupíte kdekoli a ani v batohu na výletě nezaberou tolik místa. Podle specifikace by baterie měly vystačit zhruba na osmnáct hodin provozu, což by podle mých zkušeností odpovídalo.

Koupit či nekoupit?

Na tuto otázku je těžká odpověď. Za 2 980 Kč, které Legend u Mounfielda stojí, novou mapovou GPS navigaci neseženete. Garmin se i přes nižší citlivost a pomalejší překreslování dané slabším čipem se vyplatí.

Na druhou stranu za dva tisíce si pořídíte bluetoothový GPS modul a můžete pro navigování využít mobil. Toto řešení má však také své nevýhody. Budete sebou muset nosit další nabíječku. Bluetooth pěkně zacvičí s baterií, takže budete muset častěji nabíjet. Třeba na výletě, kde není možnost nabíjet, budete mít brzy po navigování. Docela lituji, že jsem se geocachingu ještě nevěnoval, když jsem měl Legend půjčený. Na geocaching mi přijde zpětně jako ideální navigace.

Garmin eTrex Legend: ve zkratce
rozměry 112 × 51 × 30 mm
hmotnost 150 g bez baterií
rozměry displeje 54 × 24 mm
rozlišení displeje 160 × 288 bodů
typ displeje černobílý, 4 stupně šedi
baterie 2 × AA
udávaná výdrž 18 h
odolnost proti vodě ano, stupeň IPX7
plave na hladině ne
rozhraní pro připojení k PC sériové
základní mapa ano
možnost přidání dalších map ano
vnitřní paměť 8 MB
podpora paměťových karet ne
paměť pro body 1 000
paměť pro trasy 20
záznam prošlé cesty 10 000 bodů, 10 uložených cest
automatické hledání trasy (routování) ne
elektronický kompas ne
barometrický výškoměr ne
funkce pro geocaching ne
turistické GPS hry ne
kalendář pro lov ano
informace o Měsíci a Slunci ano
tabulky přílivu a odlivu ne
výpočet plochy ano

Článek byl převzatý z blogu autora

Diskuze (103) Další článek: Jednodušší vyhledávání na Mapy.cz

Témata článku: , , Umístěné tlačítko, Rybolov, Mount, Hrubá mapa, Krátké stisknutí, Jak, Automatické hledání, První řada, Zvolené datum, Dlouhé stisknutí, Letošní květen