Katastrofa motorem pokroku. Google X vypouští LTE balóny nad Portorikem

Přírodní katastrofy, které zpustošily Portoriko, jsou příběhem zmaru, ale také příležitostí pro technologický pokrok. Společnost X oznámila, že jí americká certifikační agentura FCC udělila experimentální licenci na provozu balónů Loon, které přinesou LTE internet nad Portoriko. Dalším krokem bude dohoda s telekomunikačním operátorem, aby se balóny zapojily do jeho sítě a lidé se mohli připojit s běžnými smartphony. Podle mluvčího X je vše na dobré cestě.

Nešlo by o první humanitární zapojení LTE balónů Loon. Už v březnu pomáhaly s konektivitou v zaplavených oblastech Peru.

X

Dříve Google X. Laboratoř pro zvláštní projekty vznikla v Googlu, dnes jde o samostatnou společnost spadající pod Alphabet.

Do stratosféry chce X vypustit 30 balónů. Některé telefony bude nutné aktualizovat, aby byly schopné se připojit k nestandardním vysílačům. Problém ale je, jak aktualizovat telefony, které nemají konektivitu, tedy nemohou stáhnout update. Další problém je nabíjení mobilů – pouze 5 % obyvatel má elektřinu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Než se balóny Loon dobraly své současné podoby, vznikla řada prapodivných experimentů. 

Celý proces byl velmi rychlý. Schválení ze strany FCC trvalo pouhý den, dnes už má X první balóny ve vzduchu. Sledovat je můžete třeba na Flightradaru, stačí do vyhledávání zadat  HBAL.

Animace vysvětluje princip fungování systému Loon:

Diskuze (3) Další článek: Honor slaví tři roky v Česku. K narozeninám naděluje slevy na další smartphony

Témata článku: Google, , , , , , , , , Pouhý den, Kat, Merlin, Celý proces, Falcon, FCC, Běžný smartphone, Současná podoba, Stratos, Google +, Katastrofa, Balón, Pokrok, Katastr, Aquila, Motor