Konec 2 let záruky? Nový zákoník oslabí spotřebitele

Poděkujte vládě. Nový občanský zákoník omezuje práva spotřebitele a ustanovení o dvouleté záruce je nejasné. Jste připraveni se soudit?

Od 1. ledna 2014 bude platit občanský zákoník z dílny bývalého ministra Jiřího Pospíšila, který mimo jiné upravuje vztah mezi prodávajícím a kupujícím a otázky reklamací. Zákon je psaný obecně, nesrozumitelně (vyzkoušejte si to) a dle dTestu v otázce záruky a záruční doby umožňuje dvojí výklad. A tam kde jsou paragrafy jasné, zase omezuje současná práva spotřebitele. Takže až si budete za rok kupovat nový mobil, raději si zjistěte, jaká máte práva a na co máte nárok. Pokud se totiž s prodejcem nedohodnete předem, může váš spor skončit u soudu.

Tuzemský internet za poslední dva týdny zaplavily články vycházející z tiskové zprávy advokátní kanceláře PRK Partners, která tvrdí, že současná dvouletá záruka skončí. Prostě a jednoduše, když se vám například telefon pokazí po půl roce, pak vás prodejce s reklamací odpálkuje s tím, že jde o vadu způsobenou v souvislosti s jeho užíváním. Do šesti měsíců se naopak bude vycházet z toho, že přístroj byl vadný už při prodeji, pokud prodejce neprokáže opak.

Klepněte pro větší obrázek
Říká se, že na stejnou věc mívají dva právníci tři právní názory.
Tak nějak to funguje i v otázce dvouleté záruky na zboží (obr.: dTest.cz)

Spotřebitelský rádce dTest uvádí, že jeho právníci mají na věc jiný pohled: „Podle nového znění je „kupující oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí“. Právnická odborná veřejnost je nyní rozdělena na dva tábory a vedou se spory nad tím, jaký je význam slov „vyskytne se“. Podle právního názoru našeho časopisu tento pojem neznamená, že výrobek byl vadný již při převzetí. Naopak – reklamovat lze i vady, které se objeví kdykoliv během dvouleté lhůty.“

Problém je na světě - nejasný výklad představuje problémy úplně pro všechny. Spory tak budou často končit u už tak zahlcených soudů a ty než závazně rozhodnou, může trvat léta. dTest dále upozorňuje na úskalí týkající se výměny věci vadné za bezvadnou. V současné době totiž platí, že pokud je vám mobil vyměněn za nový (3× stejná závada, 4 různé), dostanete na onen vyměněný kus opět 24měsíční záruku. Od 1. ledna příštího roku se ale s novou zárukou rozlučte, dvouletá záruka bude platit jen od data koupě prvního telefonu, což byl záměr zákonodárce.

Diskuze (145) Další článek: Také Asus nabídne malé a levné tablety s Windows 8

Témata článku: , , , Advokátní kancelář, Odborná veřejnost, Let, Nový zákon, Spotřebitel, Zář, Zak, Konec, Spot, Občanský zákoník, Zákon, Dvouletá záruka, Nov