Konec čekání, baterie se budou dobíjet během sekund

Vědečtí pracovníci z Technologického institutu v americkém Massachusetts si mohou připsat zajímavý objev v oblasti dobíjení akumulátorů. Díky upravené konstrukci dokázali sestrojit baterii, kterou lze plně dobít v řádu několika sekund namísto hodin. Při zachování stejné kapacity je navíc menší a lehčí. Výzkum vedený profesorem Gerbrandem Cederem by tak mohl nalézt uplatnění v praxi během dvou až tří let. Ale zpět na začátek, problém současných baterií není totiž ani tak v jejich kapacitě jako v rychlosti, kterou dokáží přijmout či vydat velké množství energie. Jinak řečeno pomalu se vybíjí i nabíjí.

Klepněte pro větší obrázek
Podobná baterie možná zásobuje energií i váš mobil a určitě jste si někdy přáli, aby byla „rychlonabíjecí“

Původně si vědci mysleli, že je to způsobeno lithiovými ionty spolu s elektrony, jakožto nositeli náboje. Ty se podle původní teorie jednoduše pohybovaly příliš pomalu. Tým profesora Cedera ovšem před pěti lety odhalil při simulování pohybu částic na počítači, že je tomu přesně naopak. Potom ovšem musel být problém někde jinde. Pokusy ukázaly, že lithiové ionty se rovněž pohybují rychle, ale jen skrz jakési povrchové tunely. Takže pokud se lithiový iont nachází na povrchu přímo naproti tunelu, není zde žádný problém.

Nové baterie si proto budou vyžadovat změnu struktury povrchu, ale výsledek bude stát za to. Jen si představte, že potřebujete rychle dobít svůj telefon nebo jinou přenosnou elektronickou hračku (nebo třeba elektomobil) a celý proces vám zabere méně než jednu minutu. A nový materiál má ještě další výhodu, vydrží více nabíjecích cyklů. Takže pokud nebudou naše telefony za pár let dobíjeny výhradně sluneční energií, máme se na co těšit.

Zdroj: web.mit.edu

Diskuze (78) Další článek: Dětský balíček s telefonem Vodafone 527

Témata článku: , , Běh, Čekání, Konec, Konec čekání