McGuider: chytrá navigace pro chytré telefony

Když máte mobil se systémem Symbian nebo Windows Mobile, nemusíte utrácet za samostatnou navigaci. Cestu vám ukáže McGuider, posel přímo od Tele Atlasu.
Kapitoly článku

Pokud navigaci potřebujete jen jednou za čas, je nákup nového jednoúčelového navigačního přístroje na zváženou. Pravděpodobně by nakonec ležel po většinu času v šuplíku bez využití. Máte-li ale mobilní telefon nebo komunikátor s operačním systémem Symbian nebo Windows Mobile, můžete využít levného řešení v podobě nákupu samostatné navigační aplikace s potřebnými mapami. Nejenže ušetříte peníze, ale i místo v šuplíku.

Navigace s mobilním telefonem přitom nemusí být nijak zvlášť omezující. Mohu hned v úvodu prozradit, že testovaná aplikace McGuider je výborná navigace, která v kombinaci s komunikátorem a dotykovým displejem s plným komfortem nahradí samostatnou autonavigaci. My jsme aplikaci otestovali s mobilním telefonem Nokia E71 a nezabloudili jsme.

  
Navigace s McGuiderem, aneb co můžete naučit svůj mobil

Klíčové vlastnosti

  • nízká cena
  • mapy celé Evropy
  • kompatibilita s mnoha přístroji
  • rychlost
  • výstižná hlasová navigace

Hlavní nedostatky

  • bez dotykového displeje komplikovanější ovládání
  • menší přehlednost nabídky
  • nenabízí RDS-TMC
  • nepočítá s aktualizacemi map

McGuider je aplikace pro mobilní zařízení s operačními systémy Symbian a Windows Mobile, kterou nabízí přímo výrobce map Tele Atlas. Za vývojem aplikace stojí slovenská firma Sygic. McGuider se prodává za 2 199 Kč s podrobnými mapami celé Evropy včetně Česka. Je lokalizována do češtiny i slovenštiny a lze ji rozběhnout prakticky na každém telefonu se Symbianem třetí edice nebo v komunikátoru či PDA se systémem Windows Mobile.

Kamarád se všemi

Výrobce slibuje kompatibilitu se všemi symbianovými smartphony Nokie od modelu N80 dále. Pokud má přístroj integrovaný GPS modul (např. Nokia E71, E90, N95, 6110 Navigator…), dokáže jej aplikace využívat. To samé platí pro komunikátory a kapesní počítače na platformě Windows Mobile, a to od verze 5 (Pocket PC i Smartphone verze). Funguje také se Sony Ericssony na platformě Symbian UIQ, ale zde je pochopitelně vhodnější zakoupit verzi na DVD a program si nahrát na vlastní kartu typu Memory Stick. Seznam kompatibilních přístrojů najdete zde.

Aplikace je dodávána v krabičce, která obsahuje 2GB kartu typu microSD a redukce na velikosti SD a miniSD. Na kartě jsou uloženy mapy a také spouštěcí soubory pro oba typy operačních systémů. Pro spuštění navigace tedy stačí vložit kartu do telefonu a pustit program.


McGuider, to je paměťová karta, která naučí váš mobil navigovat 

Já jsem program zkoušel na Nokii E71 s integrovaným GPS čipem. Aplikace si čip okamžitě našla, vyhledání satelitů přišlo vzápětí. Kolegové ze slovenské MobilManie zkoušeli ještě vývojovou verzi McGuideru na PDA Fujitsu Siemens Loox N560 s operačním systémem Windows Mobile 5 a rovněž nezaznamenali problémy (více zde).

Rychlý a přizpůsobivý

Po spuštění aplikace a nezbytném odsouhlasení odpovědnosti řidiče se odhalí pohled na mapu s posledním umístěním a ve stavovém pruhu se ukazuje stav vyhledávání GPS signálu. Hned je také k vidění drobná chybka – i na přístroji bez dotykového displeje jsou v horních rozích ikony pro ovládání měřítka mapy.

   
Hlavní nabídka a nabídka nastavení

Ovládání bez dotykového displeje je pochopitelně méně pohodlné a vyžaduje více pozornosti. Z tohoto hlediska je například výchozí navigační aplikace v telefonech Nokia (Nokia Mapy) zpracována lépe – ale ta je pro telefony bez dotykového displeje přímo vyvíjena. U McGuideru mě trochu štve „plýtvání“ numerickými tlačítky klávesnice – všechna slouží pro ovládání měřítka (každá má jedno pevné měřítko). Daleko vhodnější by byla možnost plynulého zoomu dvěma tlačítky a ostatní využít pro rychlou volbu jiných funkcí.

    
Pohled při navigaci 3D a 2D (tlačítka pro zoom nahoře jsou v telefonu bez dotykového displeje zbytečná) • zobrazení mapy s různým měřítkem zoomu

V nabídce mi dále vadí, že Zpět není vždy Zpět – někdy vás vrátí o krok zpět, jindy až úplně zpět na hlavní obrazovku. Nepříliš dobře také působí střídání velikosti písma ve stylu „co nám displej dovolí“. Když je řádek delší, je menším písmem, když kratší, lze uplatnit větší písmo.

Aplikace překvapuje svou rychlostí. Je pravdou, že Nokia E71 je „mladý“ telefon s výkonným hardwarem, ale podle bleskurychlých reakcí usuzuji, že program bude dostatečně svižný i na starších telefonech.

 
Hledá se signál (omlouvám se za starší obrázek z betaverze, kde ještě chyběl český překlad) • podrobnější informace o stavu signálu

Základní pohled na displej při navigaci nepřináší nic nového. Mapa je v 3D nebo v 2D zobrazení přes většinu plochy a u spodní hrany je pruh s dalšími informacemi – symbol nejbližšího manévru a vzdálenost k němu, rychlost, čas, vzdálenost, síla signálu a číslo silnice, resp. název ulice. Jaké údaje se mají zobrazovat, si můžete změnit v nastavení. Stejně tak lze zvolit, zda se má v pravém horním rohu ukazovat rychlostní limit v aktuálním úseku cesty. K dispozici je i hlasové upozorňování.

   
Užitečné jsou informace o řazení pruhů před většími křižovatkami

 
U odbočky se zobrazuje, na kterou ulici odbočujete • praktické zobrazení směru napodobující velké informační cedule

Nabídka se vyvolá stiskem kontextové klávesy pod displejem. Velké ikony bez dotykového displeje tolik nevyužijete, ale aspoň je vše názorné a přehledné. Možnosti nastavení jsou široké:

  
   
Nastavení předvoleb aplikace

 
Nastavení upozornění na rychlostní limity

   
Nastavení hardwaru • nastavení podsvícení a úspory energie

  
Zobrazení v nočním režimu (ten se může aktivovat automaticky v závislosti na čase)


Článek pokračuje v další kapitole: Plánování trasy, navigace (video), doplňky

Témata článku: , , , Nokia E71, Cedule, Český distributor, Slovenská firma, Základní pohled, Český jazyk, Pro +, Chytré, Český překlad, Předvolba, Chytrá, Celý balíček, Telefon