Megarecenze Dynavix Mobile 2005: navigace Czech Made

Podrobně jsme otestovali český navigační systém Dynavix Mobile 2005. Je určen pro kapesní počítače Windows Mobile a funkčními i kvalitativními vlastnostmi je plně srovnatelný s konkurenčními světovými systémy. Píše česky, mluví česky a lepší mapy České republiky asi jinde nenajdete.

Klíčové vlastnosti

  • podrobné mapy ČR včetně čísel domů ve vybraných městech
  • český výrobce s aktivní podporou a vývojem
  • snadná instalace a nastavení komunikace
  • vylepšené ovládání prstem
  • nový 3D pohled
  • volitelná možnost zapnutí podrobných informací
  • podrobnosti u bodů zájmu

Hlavní nedostatky

  • neexistuje demoverze
  • pomalé počítání trasy
  • 3D pohled nezobrazuje názvy ulic a měst
  • pomalé vyhledávání v některých databázích zájmových bodů
  • některé databáze zájmových bodů jsou poloprázdné
  • chybí možnost práce s objížďkami
  • příliš včasné upozorňování hlasové navigace

Dynavix Mobile 2005 je navigační systém pro řidiče. Jde o program, který se nainstaluje a používá v kapesních počítač třídy Windows Mobile. Jeho výrobcem je česká firma Telematix Software a pokud jde o navigaci v rámci České republiky, kvalitativně snese srovnávání se všemi produkty své třídy, byť za nimi stojí velké a renomované společnosti.

Testovali jsme hlavně Dynavix verze 1.4, v současnosti je ale dostupná už i verze 1.5, která opravuje některé nedostatky.

Co k tomu?

Dynavix je softwarový navigační systém, který ke svému životu potřebuje kapesní počítač s operačním systémem Windows Mobile současné verze 5 nebo i starší 2003. Počítač musí podporovat paměťové karty, protože při instalaci se na ně přesune kolem dvou set megabajtů dat (varianta s průjezdními mapami evropských zemí).

Instalace je velmi pohodlná, používá se při ní program Mobile Manager nainstalovaný na stolním počítači. Při práci s ním jsem si ale vzpomněl na navigátory Garmin, kde se na počítači daly rovnou prohlížet mapy, vybrat cílové body anebo rovnou naplánovat trasy. S myší v ruce a na velkém monitoru to bylo vždy pohodlnější než na displeji mobilního zařízení. Dynavix nerozjedete bez aktivace, která proběhne přes internet nebo SMS. Bohužel není k dispozici ani demoverze, se kterou byste si program mohli vyzkoušet.


Program v nabídce Start • úvodní obrazovka • displej ve stavu, kdy přijímač nemá signál GPS 

Navigace využívá družicový systém GPS a jsme u dalšího požadavku. Ke kapesnímu počítači musí být možné připojit přijímač GPS. Může to být přes kabel, prostřednictvím Bluetooth, přijímač je ale v některých PDA už vestavěný nebo ho lze dodat v podobě komunikační karty.

Dynavix jsem testoval s kapesním počítačem Asus MyPal A632. Je to jedno z mála PDA, které už přijímač GPS obsahuje a navíc se při navigaci dá používat s displejem na šířku. S širším displejem je potom práce pohodlnější. Asus jsem používal hlavně pro navigaci, vedle Dynavixu většinou neběžel žádný jiný program, z hlediska výkonu si proto nemohu vůbec na nic stěžovat. O tomto kapesním počítači si na MobilManii brzy přečtete samostatnou recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dynavix na Asusu MyPal A632. Na těchto fotkách si zárověň můžete prohlédnout orientaci displeje na šířku

Pochválit musím nastavení komunikace mezi GPS a programem. Vůbec nic jsem nemusel dělat, Dynavix sám našel vestavěný přijímač Asusu a připojil se k němu. V nastavení jsem jen vypnul automatickou aktivaci Bluetooth v PDA, která v mém případě byla zbytečná.

Testovali jsme v ČR, dostupná je ale i Evropa

Dynavix se prodává v několika verzích, které se liší mapami a příslušenstvím. Můžete koupit buď samostatný software, anebo rovnou balíček s kapesním počítačem, držákem a přijímačem GPS. Na aktuální ceny se můžete podívat nejlépe v internetovém obchodě výrobce, zde jen stručně:

  • Dynavix, mapa ČR a průjezdní mapa Evropy: 7 950 Kč
  • Dynavix, mapa ČR a podrobná mapa Evropy: 9 800 Kč

Za program s mapou ČR a základní Evropou doplněný přijímačem GPS (varianta pro ty, kdo už kapesní počítač mají), zaplatíte od 9 950 do 10 290 Kč.

 
Půdorysný pohled na mapu s různými měřítky

Cena Dynavixu není nízká, právě naopak. Nelze ji nesrovnávat s konkurenčním produktem TomTom Navigator 5. Úroveň map České republiky je až na popisná čísla domů srovnatelná, TomTom navíc nabídne kompletní Evropu – a to vše přibližně za pět tisíc korun. TomTom je také proto největší konkurent Dynavixu.

Oživeno: Dynavix je nyní výrazně levnější, takže závěry této kapitole už nelze brát úplně doslova.


Článek pokračuje v další kapitole. Přečtete si v ní o stabilitě Dynavixu, rychlosti práce, novém ovládání prstem a velkou část věnujeme mapám

Témata článku: , , , , Tenisový kurt, Oblíbený cíl, Centrum Prahy, Jedoucí auto, Papírová mapa, Největší databáze, Mobil, Krátká trasa, MOBI, Podrobný údaj, Kompletní mapa, Jedoucí automobil, Mad, Družicový systém, Made, Vylepšené ovládání, Stavový lišt, Snadná instalace, Kongresové centrum, Rychlá trasa, Mega +