Microsoft uvolnil WP 8.1 GDR1: (ne)jen pro vývojáře

Microsoft uvolnil nový update svého mobilního systému. Změn je tolik, že by si skoro zasloužily označení WP 8.2, americký gigant však zůstal konzervativní.

Vlna aktualizací pro majitele telefonů s Windows Phone ještě neskončila a už se na ně valí další. Takto by se dal shrnout současný vývoj u okenatého systému. Většina uživatelů totiž ještě oficiální cestou nedostala vytouženou aktualizaci na Windows Phone 8.1 (u Lumií s vylepšením Nokia Cyan) a Microsoft již uvolnil update Windows Phone 8.1 GDR1. Přesněji řečeno, tento balíček si mohou stáhnout ti, kteří jsou zapojeni do vývojářského programu Developer Preview.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Živé složky si můžete samozřejmě pojmenovat.

K jeho instalaci si vyhraďte zhruba 30 minut času. Přibližně tolik trvá stažení balíčku (kolem 250 MB), příprava k instalaci a samotná instalace. Novinky tentokrát neuvidíte hned, avšak to neznamená, že nejsou důležité. Mezi ty nejzajímavější patří možnost tvořit tzv. Live Folders na domovské obrazovce. To znamená, že přímo na této obrazovce budete moci jednotlivé dlaždice sdružovat do složek. Tato složka navíc stále zůstane „živá“, když bude ukazovat jednotlivé Live Tiles.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V Koutku s aplikacemi můžete rovněž ovlivnit, zda uživatel bude moci spustit fotoaparát atd.

Průhlednější a rychlejší

Dále bude konečně jednodušší správa SMS zpráv, když bude možné vybrat několik zpráv najednou a mazat je. Novinkou je Koutek s aplikacemi, jenž telefonu umožní spustit vybrané aplikace spolu se zapnutím telefonu, přizpůsobit domovskou obrazovku a celkově nastavit telefon pro firemní zaměstnance apod. Přibyla rovněž funkce sdílení internetu skrze Bluetooth, když doteď bylo možné sdílet internetové připojení pouze přes Wi-Fi. Vylepšení rychlosti a chování se dočkala aplikace Xbox Music, přičemž její živá dlaždice může být nově průhledná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Část nastavení s názvem Aplikace pro zařízení naznačuje, že se můžeme těšit na podporu tzv. wearables.

Podstatné novinky se týkají také prohlížeče Internet Explorer 11. Vylepšeno mělo být rendrování některých stránek, přičemž byla opravena také chyba, kdy některé stránky nerozpoznaly mobilní verzi prohlížeče a načítaly stránky v desktopové verzi. Nová je i podpora VoLTE, možnost nastavení času oddálení u budíku nebo živá dlaždice pro Store.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejnovější aktualizace má číselné označení 8.10.14147.180.

Poslední novinkou, o které se zmíním, je podpora nových jazyků pro hlasovou asistentku Cortanu. Jak ale všichni tušíme, česky si s ní stále nepopovídáme. Její dostupnost se nově rozšíří do Číny, Velké Británie (v beta verzi), Austrálie, Indie a Kanady (v alpha verzi). Její odpovědi by také nově měly být ještě lidštější a přirozenější. Objevují se také spekulace, že bude možné instalovat systémové aktualizace skrze microSD karty, což by otevíralo jednodušší cestu k instalování tzv. ROM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Server WMPoweruser přišel s novinkou, že IE 11 nově dokáže zobrazovat Gmail v designu pro Android nebo iOS.

Pokud si chcete update Windows Phone 8.1 GDR1 stáhnout, musíte mít v telefonu staženou aplikaci Preview for Developers a být v ní přihlášeni. Následně (pokud se vám aktualizace nenabídne sama) stačí jít do Nastavení > Aktualizace telefonu a vyvolat její kontrolu.

Diskuze (97) Další článek: Smartphony THL oficiálně vstupují na český trh

Témata článku: Microsoft, Nokia, , , , , , , Mic, Micro, Nový jazyk, Vývoj, Instalování, Vývojář, Nejnovější aktualizace, Tiles, Pro +