Motorola připravuje „sociální Android“

Přestože je Motorola stále třetím největším výrobcem mobilních telefonů na světě, od dob RAZRu se jí nepodařilo na trhu výrazněji prosadit, a jen od loňského roku tak ztratila na tržbách skoro 2 miliardy dolarů. Novým spasitelem Motoroly by měl v blízké budoucnosti být Android.

Zdroje z blízkého okolí společnosti totiž potvrdily redaktorům magazínu BusinessWeek, že Motorola v současnosti pracuje na novém zařízení poháněném operačním systémem Android. Puncem pro tuto informaci může být inzerát na serveru Monster.com, v němž Motorola ještě před několika dny hledala softwarové inženýry pro vývoj „sociálního smartphonu“ postaveného na Androidu stejně jako investice 50 milionů dolarů do projektu vývoje software pro tento operační systém, které společnost hodlá v následujících měsících uvolnit.

Zatím nepojmenované zařízení bude mít ve srovnání s v současnosti jediným Androidem řadu společného, ale také řadu výhod. Co se konstrukce týče, můžeme se těšit na stejné zpracování jako v případě T-Mobile G1, tedy kombinaci dotykového displeje a plnohodnotné QWERTY klávesnice.

Z dalších lákadel jistě stojí za zmínku cena. Motorola by chtěla zákazníky přitáhnout tím, že bude svůj nový telefon prodávat na hranici 150 dolarů (tedy za necelých 3 000 Kč). Otázkou ovšem je, zda a do jaké míry bude tato cena dotována mobilními operátory.

Proč „sociální smartphone“? Dalším velkým lákadlem totiž bude přímá integrace se sociálními sítěmi. V současnosti stále populárnější trend zapojování se do internetových komunit tak budou uživatelé moci rozvíjet i prostřednictvím mobilních telefonů. Telefonní seznam nové Motoroly by měl být přímo napojen na online kontakty Facebooku nebo MySpace, bez nutnosti spouštět externí aplikaci tak bude mít uživatel okamžitý přehled o kontaktech online a jejich aktivitě.

Další podrobnosti zatím nejsou k dispozici. Jasné je jen to, že telefon se na trh nedostane dříve než v pololetí příštího roku.

Diskuze (11) Další článek: Samsung W600: iPhone poráží rychlými daty

Témata článku: Motorola, T-Mobile G1, Přímá integrace, Motor, Zapojování, #Android, Motorol, SOC, Stejné zpracování, Social, Soči