Motorola VE538: s cizí duší a tělem (test)

Co se skrývá za oranžovým knoflíkem? Benq s logem Motorola je příjemný cenou i na pohled, budou vám však stačit jeho funkce?

Motorola předala výrobu tohoto modelu tchajwanské společnosti Qisda. Pokud tuto firmu neznáte, tak se jedná o nový název společnosti Benq. Telefon se tedy více podobá modelům od této společnosti. Týká se to především vzhledu a ovládacího prostředí.

Jednoduchý zaoblený design s rozměry 107 × 46 × 15 mm a hmotnosti 86 gramů spojený s atraktivním barevným provedením, vytvářejí dokonalý výsledek. Černá barva obsadila většinu plochy přístroje. Doplňková oranžová barva se táhne po celém boku přístroje v tloušťce 3 mm. Oranžový lem je přerušen pouze na levém boku v horní části. Tam se nachází konektor miniUSB, který chrání gumová krytka. Konektor slouží pro připojení veškerého příslušenství. Na zadním krytu dominuje oranžové kolečko, ve kterém se usadila čočka fotoaparátu. Tu nechrání žádná krytka, ale je dostatečně zapuštěna. Kryt pro snazší sundání v dolní části má po obou stranách centimetrové výstupky. Pod krytem se ukrývá baterie typu Li-Ion o kapacitě 910 mAh. Pod baterií se usadily sloty pro paměťovou kartu microSD a SIM kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Motorola VE538
Motorola VE538Benq se značkou Motoroly se prodává i u nás. Je vybaven dvoupalcovým QVGA displejem, dvoumegapixelovým fotoaparátem a pokud se týče dat, podporuje sice GPRS a UMTS, ale rychlejší EDGE a HSDPA chybí.rozměry a hmotnost: 107 × 46 × 16 mm, 83 g
displej: 2'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS tř. 10, UMTS
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 10 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 910 mAh
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video (176 × 144)
55 %
(370. místo z 1083)
kataloginfo výrobce
cena: 2 795 Kč (O2)

Displej horší, klávesnice lepší

Displej s úhlopříčkou 5 cm pracuje s rozlišením 320 × 240 pixelů a zobrazí 262 tisíc barev. Hodnoty působí pěkně, ale realita přináší mouchy. Při detailnějším pohledu rozpoznáte přechody barev, občas i černá barva se skládá z několika rozlišitelných částí. Nad displejem nechybí tradiční druhý fotoaparát pro videohovory.

Klávesnice ode mě dostává velikou pochvalu. Jednotlivá tlačítka mají zvýšený střed, a proto jsou hmatem snadno rozeznatelné za všech podmínek. Stisk není měkký ani tvrdý, prostě ideální. Nad klávesnicí tradičně zakotvily funkční klávesy a směrový ovladač s potvrzovacím středem. Směrový ovladač nemá kruhový tvar jako většina Motorol, ale inspirací byly mobily značky Benq. Uprostřed směrového ovladače se usadil potvrzovací střed, který se vybarvil do oranžové barvy. Jednotlivým směrům lze navolit přístup k libovolným aplikacím. Výjimkou nejsou ani dvě kontextová tlačítka. Další tlačítka zastupuje ukončení a přijetí hovoru, mazání a jedno netradiční, které slouží pro rychlý přístup ke službě ShoZu. To je rychlé publikování fotografii a videí přes různé sociální sítě (v tomto případě Flickr, Facebook, YouTube, Google Picasa atd.) nebo odeslání přes e-mail. Služba je zdarma, platí se za přenesená data.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vibrace na několik způsobů

Jednoduché, ale praktické uživatelské prostředí. Základní menu tvoří standardní maticové uspořádání 4 × 3. Ikonky jsou pěkně vybarvené, pokud na nějakou najedete, provede se jednoduchá animace. Na podnabídky zbyl už jen text. Deset nejčastěji používaných aplikaci lze zařadit do vlastního menu. Při nečinnosti může naskočit jeden ze dvou spořičů obrazovky, oba zobrazují hodiny. První digitální a druhý velké analogové hodiny. Telefon podporuje širokou škálu vibračních módů: standardní, vrtulník, UFO, náraz, moskyt a vlak. Šest vyzváněcích profilů můžete pouze upravovat, vytvářet vlastní bohužel ne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Úvodní obrazovka a hlavní menu bez jakéhokoliv překvapení

Adresář je díky záložkovému třídění velmi přehledný. Potřebujete zobrazit kontakty uložené v paměti telefonu a na SIM kartě? Přepnete pomocí směrových kláves na první záložku. Logické ikonky před jménem informují, kde je kontakt uložen. Druhá záložka si vzala na starosti skupiny. Jednotlivé skupiny je možné rozlišit odlišným vyzváněním a obrázkem. Pokud z nějakého důvodu chcete pracovat s kontakty na SIM kartě, tak přejdete do třetí záložky. Čtvrtá záložka vyfiltruje kontakty pro videohovory. Adresář vyhledává kontakty postupným zadáváním znaků. Telefon se snaží vyhledávat i v pohotovostním režimu, když zadáváte postupně telefonní číslo. Adresáře pojme 500 kontaktů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Adresář je vícepoložkový

Pro vytváření SMS nebo MMS zpráv slouží jednotný editor. MMS zpráva vznikne vložením souboru do rozepsané SMS. Při psaní SMS máte neustálou kontrolu o počtu napsaných znaků a počtu odeslaných zpráv. Maximální počet napsaných znaků se zastavil na hodnotě 755. Nestačí SMS nebo MMS? Je tu ještě e-mailový klient. E-mail dovolí připojit přílohu a automaticky vlastní podpis, stahovat lze jen záhlaví nebo celé zprávy, které mohou být omezené na určitou maximální velikost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slovník T9 nemůže chybět

Vstávat a cvičit

Motorola kvalitně zorganizuje váš život. K dispozici máte pět budíků, každý může mít nastavené aktivní dny v týdnu. Zobrazení kalendáře je měsíční, týdenní a denní. Pokud se v měsíčním náhledu nacházíte na dnu, který obsahuje naplánovanou událost, uvidíte ji v dolní části pod kalendářem. Kalkulačka zvládá pouze základní matematické operace. Záznamník zvuku si poradí s libovolnou délkou (omezeni jste pouze volnou pamětí). Se záznamem probíhajícího hovoru si bohužel neporadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Výčet výbavy zakončují stopky a převodník jednotek

Aplikace Media Player obstarává práci s multimédii. Opět výrobce použil rozdělení na záložky, kde jedna záložka pracuje s konkrétním multimediálním obsahem. Jednoduchý hudební přehrávač pracuje se seznamy stop a dokáže běžet na pozadí. K poslechu poslouží přibalené sluchátka, který se zapojují do konektoru miniUSB. Další možnost poslechu přináší bluetooth s profilem A2DP nebo přes reproduktor telefonu, který v nízké hlasitosti reprodukuje kvalitní zvuk v dostatečné hlasitosti. Radiové vlny s Motorolou nezachytíte. Video přehrávač přehraje formáty MPEG4 a 3GP v celoobrazovém módu. Prohlížeč obrázků slouží jen na prohlížení, protože nedovoluje žádnou úpravu prohlíženého obsahu. Paměť telefonu disponuje kapacitou pouhých 10 MB. Škoda, že výrobce nepřibalil nějakou paměťovou kartu microSD.

Fotit? Moc neumí!

Fotoaparát s 2 Mpx rozlišením fotí podprůměrně, chybí mu automatické ostření a přisvětlovací blesk. Při zhoršených světelných podmínkách nemá cenu fotit a i při dobrém světle fotky postrádají barevnou věrnost a detaily. Zvuk spouště nelze vypnout. Video charakterizuje max. rozlišení 176 × 144 včetně zvukového doprovodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské prostředí fotoaparátu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázkové fotografie

Výrobce přibalil do telefonu pět aplikací a dvě hry. Hry zná většina uživatelů. Jedná se o tetris a sudoku. Aplikace se jmenují Google vyhledávač, YouTube, Gmail a ShoZu. V podstatě se jedná pouze o internetové odkazy na mobilní verzi těchto služeb. Další aplikace možno doinstalovat zásluhou Javy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasické hry a jednoduchý internet

Hovory lze uskutečnit jak v sítí GSM (v pásmech 900/1800/1900 MHz), tak v UMTS. S přenosem dat už je to o poznání horší. Rychlé datové přenosy HSDPA a hlavně EDGE výrobce nepovažoval za žádané. Komunikace s počítačem, zásluhou univerzálního konektoru miniUSB, je velmi snadno realizovatelná. Po připojení se telefon zeptá o aktivování velkokapacitního režimu. Při tom začne, i když neaktivujete tento režim, probíhat nabíjení baterie. Tuto funkci lze snadno deaktivovat. Velkokapacitní režim namapuje v počítači nový disk, na který můžete přesouvat libovolné soubory. S telefonem v aktivovaném režimu nelze pracovat. V průběhu testování občas vydával reproduktor pískavý zvuk při propojení telefonu s počítačem.

Koupit?

Motorolu VE538 se prodává za přijatelnou cenu oscilující okolo hodnoty 2 800 Kč. Za tuto cenu dostanete jednoduchý elegantní mobilní telefon. Po funkční stránce má několik nedostatků, které však nutně nemusí od koupě odradit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pro: elegantní vzhled, podpora UMTS, nízká cena
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Proti: slabší fotoaparát, chybí EDGE a paměťová karta
Diskuze (17) Další článek: Obrovská aktualizace snímků v mapě Virtual Earth

Témata článku: Motorola, , Motorola VE538, Motor, Kruhový tvar, Jednotlivý směr, Nový disk, Test, Motorol, Druhá záložka