Musí být mapy s leteckými snímky aktuální?

Zjistil jsem, že internetové mapy s leteckými snímky asi používám jiným způsobem než jiní lidé. Často se totiž divím příspěvkům v diskuzích, které kritizují mapy třeba za to, že snímky jsou dva roky staré.

Přiznám se, že mě tento pohled vlastně nikdy nenapadl. Jsem zkrátka smířen s tím, že fotka nikdy nebude aktuální. Jelikož nemovitosti, které snímky zobrazují, se nemohou hýbat, a rychlost vzniku nových objektů není nijak závratná, nikdy jsem to neřešil. Jeden rok, dva nebo tři? Na tom přece tolik nezáleží.

Jako v galerii

Místo toho raději hodnotím kvalitu fotografií. Víc ocením pěkné fotky z Map.cz než třeba aktuálnější, ale přepálené Amapy.cz. Mapy Google Maps jsou v případě České republiky ze hry, neboť v rozumném rozlišení nabízejí jen několik měst. Mapy Microsoftu si mohou s Googlem podat ruce. Všechny odkazy vedou na náměstí v Hradci Králové.

Potom ale zabrousím do světa, a velmi dlouhou dobu strávím s fantastickým pohledem Bird`s Eye v Maps.live.com; jen ho vyzkoušejte. Nebo točím zeměkoulí v Google Earth a hledám, co jsem ještě neviděl.


Tohle je také letecká mapa

Mám v tom zkrátka jasno: letecké mapy mám pro zábavu, informace hledám v běžných a turistických mapách. I potom se sice podívám na ortofotomapu, protože například při geocachingu je neocenitelná, nijak ale neřeším, jestli už je na našem domě nová střecha nebo není.

Jakým způsobem využíváte mapy s leteckými snímky vy?

Diskuze (12) Další článek: Mobilů máme mraky, ale s internetem jsme pozadu

Témata článku: Akt, Let, Rozumné rozlišení