Navigon 2100: za 5 490 Kč včetně RDS-TMC

Navigon před několika dny na veletrhu IFA představil nový přenosný navigační přístroj 2100/2110. Modely se liší pokrytím, regionálním a celoevropským. Tušil jsem, že cena bude nízká, ale 5 490 Kč včetně DPH mi trochu vyrazilo dech. Navigon 2100 se za ni začne prodávat během října, jde samozřejmě o regionální verzi, kde však budou mapy těchto zemí:

Albánie, Bosna-Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Estonsko, Chorvatsko, Lichtejnštejnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Makedonie, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko-Černá Hora. Mapy České republiky už budou vylepšené.

Klepněte pro větší obrázek
Světlá a tmavá verze Navigonu 2100

Uvnitř 2100 naviguje v podstatě stejná aplikace jako v dražších modelech. Chybí sice Reality View, ale zůstávají ostatní nadstandardní funkce jako řazení do jízdních pruhů, návěsti před křižovatkami, upozornění na radary, na překročení rychlosti. Také uživatelské prostředí je stejné. Vyšší modely Navigonu se liší třeba podporou handsfree, luxusním držákem... a nic víc mě zrovna teď nenapadá.

Klepněte pro větší obrázek
Stejné prostředí jako ve vyšších modelech

Součástí prodejního balení Navigonu 2100 navíc bude přijímač dopravních informací RDS-TMC. Nebude potřeba žádné velké drátování, anténa RDS-TMC bude skryta v autonabíječce. Podpora dopravních zpráv zatím u takto levných modelů rozhodně není standardní, přijímače navíc bývají dostupné jen jako dokoupitelné příslušenství. Bod navíc pro Navigon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud bude v České republice zachován stejný poměr cen mezi regionální verzí a modelem s celoevropským pokrytím, měl by Navigon 2110 stát kolem 7 700 Kč. V obou případech píšu o cenách oficiálního distributora, které v obchodech často bývají ještě nižší. 

Pro zajímavost

Dostal se mi do ruky prezentační materiál o Navigonu 2100 s některými zajímavými informacemi. Navigon zjistil, že sedmdesát procent navigačních systémů, které se prodaly v letošním druhém čtvrtletí, mělo cenu pod 300 dolarů, jen 30 % tvořily přístroje s cenou 300–600 dolarů. Také proto věří, že model 2100 bude mít úspěch.

Klepněte pro větší obrázek
Příklad inzerátů, které Navigon chystá

Výrobce provedl dva průzkumy, kdy respondentům ukázal pět navigačních přístrojů. Vedle Navigonu 2100 to ještě byly navigace Garmin, TomTom, Mio a Falk. Při dvouhodinovém průzkumu údajně 92 % účastníků označilo za svoji vysněnou navigaci právě Navigon. Proběhl také test počtu klepnutí na displej, které je nutné provést pro vyhledání konkrétní adresy: TomTom Go – 18, Garmin Nüvi – 22, Navigon 2100 – 12 klepnutí. Tím výrobce dokazuje jednoduchost používání.

Z opačného konce: Znám také cenu také nejvyššího modelu Navigon, přístroje P9611 s designem od firmy Porsche Design. Zájemci si musí připravit 21 990 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navigon v podobě Porsche

Diskuze (18) Další článek: Java hry do 30 Kč: Strategie a společenské hry

Témata článku: , RDS, Porsche font, Stejný poměr, Stejné prostředí, Stejná aplikace