Nejnovější systém? 90 % iPhonů a 0,4 % Androidů

Jak se různé způsoby distribuce aktualizací projevují na používanosti jednotlivých verzí Apple iOS a Google Androidu?

Celých 90 % uživatelů iPhonu používá iOS v nejnovější verzi, ale to samé může říct jen 0,4 % uživatelů platformy Android.

Pokud se podíváme na podrobnosti, zjistíme, že skutečnost není až tak skandální. Do „nejnovějších verzí iOS“ se totiž v tomto případě počítá všechno začínající čtyřkou (4.X). Podrobnější data najdete níže a ani tam není vidět velký rozptyl, poslední dvě verze iOS mají dohromady 80 %.

Podíl „čtyřek“ na všech verzích iOS

  • iOS 4.2.1: 52.9 %
  • iOS 4.1:    27.5 %
  • iOS 4.0.2:   3.4 %
  • iOS 4.0.1:   2.9 %
  • iOS 4.0:      2.9 %

Co se Androida týče, také zde máme k dispozici podrobné statistiky o jednotlivých „desetinových“ verzích. Vzhledem k tomu, že Android 2.3 Gingerbread zatím běhá pouze v ne zrovna masově rozšířeném über Androidu Nexus S, podíl ani nemůže být větší.

aa.png

Každopádně i zde se projevuje rozdílná strategie firem Apple a Google. Apple se stará o jediné zařízení ve třech generačních verzích (iPhone první generace už je mimo hru) a aktualizace na uživatele „vybafne“ při každém připojení telefonu k iTunes. Na platformě Android je to o poznání složitější a zdlouhavější – Google vydá novou verzi systému, výrobci telefonů ji optimalizují pro své jednotlivé modely, pak teprve se různými cestami aktualizuje. Přičemž na aktualizaci starších typů někdy ani nedojde.

Férovější a průkaznější srovnání je iOS 4.X versus mainstreamový Android 2.2. I když tu bylo „FroYo“ dlouho před iOS 4, stále má jen 52 %. Také můžeme srovnat používanost „čtyřkových“ verzí iOS a „dvojkových“ Androidů. Zde už to vypadá na velmi vyrovnaných 87 % versus 90 % pro Apple, sluší se však uvést, že rozdíly mezi desetinkami jsou u Androida větší než v případě iOS.

Každý ze systémů má své výhody a nevýhody, ale co se způsobu distribuce aktualizací týče, Apple se svým jediným iPhonem poráží armádu výrobců s Google Androidem.

Diskuze (84) Další článek: Looxcie: netradiční kamera za Androidovo ucho [CES]

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, Google Nexus S, Nejnovější systém, #Android, Systém, System,