Neslyším, ale mohu telefonovat

I lidé s postižením sluchu mohou telefonovat. Existuje řada zajímavých pomůcek, které jim to umožní.

Telefon zpravidla používáme bezmyšlenkovitě. Mluvíme s druhou stranou a posloucháme, co je nám povídáno. Ale co když máme postižený sluch a nemůžeme slyšet? I tak se telefon hodí a to nejen na textové zprávy. Existuje totiž řada pomůcek, které lidem s vadou sluchu usnadní vzdálenou komunikaci.

Hluší lidé si nemusí psát jen textovky

Pokud někdo viděl film Babel, určitě se mu vybaví příběh hluchoněmé dívky, která se dorozumívala přes videohovor znakovou řečí. Takový způsob telekomunikace u nás ještě nezažil velký rozmach, ale pro vedení hovoru v reálném čase je ideální. Levnější a dostupnější způsoby komunikace bez mluveného projevu jsou ještě přes pager, nebo klasicky přes textové zprávy.

Polytel_200x.jpg
Psací telefon Polytel 200X

Další možnost jak vést dialog s postižením sluchu přináší takzvané psací telefony. Jde ale o trochu dražší variantu, než je pager, nebo mobilní telefon. Zařízení funguje tak, že sluchově postižení vedou dialog podobně, jako třeba na počítači přes ICQ. Odesílatel píše na klávesnici text a příjemci se jednoduše objevuje na displeji. Existuje i software na počítač, který psací telefon emuluje. Tím je například program s názvem HadarText PGM 1. Jelikož je psací telefon od dubna roku 2000 na seznamu kompenzačních pomůcek pro sluchově postižené, tak na něj přispívají dotací až do výše 75 procent sociální odbory na úřadech. Psací telefon samozřejmě umí komunikovat s jinými psacími telefony. Kromě toho si rozumí ještě s faxem, pagerem, mobilním telefonem i telefonním automatem. Má to ale jednu nevýhodu. Hluchoněmý člověk se normálně nedovolá tomu, kdo má obyčejný starý telefon bez displeje.

TextLink_9100.jpg
Psací telefon TextLink 9100

Nedoslýchavým lidem může pomoci indukční smyčka. Jedná se o zařízení, které spolupracuje s naslouchátkem. Přístroj funguje tak, že vyzařuje magnetické pole, které se mění podle zvuku. Ve většině naslouchátkách je indukční snímač, který je schopen vyzařované magnetické pole zachytit a tím zesílit a zkvalitnit zvuk, který je vytvářen uvnitř magnetického pole. Indukční smyčku pro nedoslýchavé LPS-4 nabízí jako dokoupitelné příslušenství k telefonu například firma Nokia. Zapojuje se do konektoru Pop-Port a je určena pro lidi vlastnící naslouchátko s T-cívkou.

Indukcni_smycka_Nokia.jpg
Indukční smyčka Nokia LPS-4

Služba "Hovory pro neslyšící"

Kvůli tomu, aby se sluchově postižený člověk s psacím telefonem "dovolal" i na starý telefon bez displeje funguje služba s názvem hovory pro neslyšící, kterou provozuje operátor O2. Služba je přístupná nonstop po celý rok. Stačí zavolat na zelenou linku 800 143 143, zadat operátorce telefonní číslo slyšícího příjemce a napsat zprávu. Operátorka se pak s příjemcem spojí a zprávu mu bude tlumočit. Služba funguje i opačně. Slyšící může zavolat operátorce na číslo 800 142 142, nadiktovat zprávu a ta jí přepíše příjemci s postižením sluchu, který vlastní psací telefon.

A teď si představte situaci, kdy se k vám do bytu vkrádá zloděj a vy jste hluchoněmí. Co teď? Zavolat na linku 158 a snažit se nějakým způsobem říct, že hrozí nebezpečí? Existuje mnohem jednodušší způsob. Od minulého roku funguje linka tísňového volání pro neslyšící s číslem 603 111 158. Tam můžou lidé s postižením sluchu v případě nebezpečí napsat textovou zprávu s potřebnými údaji. Tísňová linka samozřejmě nemusí sloužit jen neslyšícím občanům. Linku mohou využít také například ti, kterým hrozí nebezpečí a v danou chvíli je pro ně riskantní mluvit.

A na konec specialitka ze světa. Největší izraelský operátor mobilních telefonů Cellcom spolu se společností SpeechView přišli před pár lety s novým nápadem. Vytvořili software LipCell, který, jak už název napovídá, umožňuje hlavně nedoslýchavým, kteří umí alespoň trochu odezírat ze rtů, používat mobilní telefon normálním způsobem. Jak? Na počítači se při telefonním hovoru objeví trojrozměrná tvář, která pohybuje rty v návaznosti na mluvený projev volajícího. Nedoslýchavý člověk pak může pochytit ze rtů to, co zrovna nezaznamenal svýma ušima. Software prý není omezen žádnou jazykovou bariérou a lze ho použít jak v Číně, tak i v USA, nebo u nás.

LipCell.jpg
LipCell v praxi

Diskuze (10) Další článek: Foťte mobilem o 2GB paměťovou kartu

Témata článku: , , Potřebný údaj, Naslouchátko, Nový nápad, Operátorka, Tísňová linka, Odbory, Velký rozmach, Telefon