Nevěřte délce trasy, kterou zaznamená GPS

Mnoho navigačních přístrojů, zejména těch z turistické kategorie, nabízí funkci pro zaznamenávání délky prošlé nebo projeté trasy. V angličtině se tato funkce nazývá trip computer, odometer a tak podobně. Funguje většinou tak, že při každém impulsu od GPS přijímače spočítá rozdíl vzdálenosti mezi původním a současným místem a výsledek přičte k dosavadní vzdálenosti.

Pokud by GPS navigátory ukazovaly vždy přesnou polohu, bude přesný i výsledek. Realita je ale jiná. Přístroje v horších příjmových podmínkách buď vypadnou, a potom je měření k ničemu, anebo jsou zase přecitlivělé a zaznamenání polohy vymění za více či méně velkou chybu v zaměření. Je to třeba typický průvodní znak citlivých čipů Sirf Star III, které sice chytí GPS signál i v podmínkách, kde by vůbec neměl být, výsledkem je ale často malá přesnost.

Poskakující signál proto zaznamená delší trasu, než jakou jste skutečně urazili. Čím jsou podmínky příjmu horší, tím je méně přesný i výsledek. Při měření délky trasy proto rovnou z údaje, který prozradí turistický Garmin, odčítám zhruba deset procent.

Šest kilometrů na balkóně

Přesto mě překvapil průběh testu výdrže nového Garminu eTrex Vista HCx. Přístroj jsem předevčírem v noci zavěsil na balkón, zapnul ho a nechal být. Včera v noci jsem zjistil, že je baterie vybitá, prošlou trasu jsem proto stáhnul do počítače a velmi se podivil. Za necelý den, přesně za 22 hodin a 15 minut Garmin pověšený na mém balkóně prochodil vzdálenost 6 kilometrů! Obsáhnul při tom plochu 976 metrů čtverečních a pohyboval se průměrnou rychlostí 0,3 km/h. Barometrický výškoměr zaznamenal nadmořskou výšku od 236 až do 286 metrů nad mořem; příčinou tohoto rozdílu ale s největší pravděpodobností budou změny tlaku. Na zaznamenanou trasu se můžete podívat v Google Earth.

Nevěřte, že informace o délce prošlé trasy v navigačních přístrojích je přesná. Metoda pro její zjišťování je sice korektní, ale menší přesnost určení polohy může být příčinou velkých rozdílů oproti skutečnosti. Pokud chcete znát přesnější délku trasy, zobrazte její záznam na mapě v počítači a elektronickým pravítkem ji co nejpečlivěji obtáhněte. Výsledek bude mít k realitě blíž než údaj z GPS navigátoru.

(Výdrž 22 hodin a 15 minut na jednu sadu akumulátorů 2 250 mAh je mimochodem velmi slušná.)

Diskuze (29) Další článek: Garmin představil nové Nüvi 260

Témata článku: , DEL, Kter, Necelý den