Nissan ITS: mobily pomohou bezpečnosti silničního provozu

Nissan Intelligent Transportation System (ITS) je neustále zdokonalovaný palubní počítač, který se stará o bezpečí posádky vozů japonské značky. Sdružuje v sobě několik existujících služeb a technologií založených na GPS, internetu, ale i mnoha čidlech, která jsou umístěna v samotném automobilu. ITS například sleduje, jestli vůz nevybočuje ze svého jízdního pruhu a nedovolí opilému člověku řídit.

niss03.gif niss01.jpg niss02.jpg

Další funkcí, na které Japonci momentálně pracují, je lokalizace chodců za účelem eliminace počtu nebezpečných kolizí. Na projektu Nissan spolupracuje s Japonským operátorem DoCoMo. Systém by měl fungovat tak, že by mobil s aktivovanou funkcí ochrany chodce neustále informoval síť o své poloze. Na druhé straně by operátor komunikoval s palubním systémem ITS a předával mu informace o chodcích v blízkosti vozu.

Na podobném principu bude fungovat i sledování vzájemné polohy automobilů. V budoucnosti by měl uživatel ITS vědět, že zpoza rohu vyjede nebezpečně rychlý vůz. Systém by měl také zamezit nehodám souvisejícím s přehlédnutím jiného vozu v tzv. slepém úhlu.

Diskuze (5) Další článek: Mio zrušilo upozorňování na radary v Německu a Rakousku

Témata článku: , Mobil, Provoz, Silniční provoz, Nissan, MOBI, Pro +, Síl