Nokia 8800 Arte: dokonale opracovaný kámen (test)

Nejvybavenější z luxusních Nokií je tady! Připravte se na výborný displej, velkou paměť, ale také na astronomickou cenu.
 
Luxusní série telefonů Nokia prezentovaná osmaosmdesátkovou řadou svou cestu zahájila téměř před třemi lety, kdy byla poprvé světu představena Nokia 8800. Měla vše, co si tehdejší movitý člověk toužící po luxusu mohl přát – jedinečný design, kvalitní zpracování, použité hodnotné materiály a punc výjimečnosti s logem značky, která je dlouhodobě jedničkou na trhu.

Požadavky zákazníků na vzhled nejluxusnějších telefonů se na rozdíl od jednosezónních módních výstřelků v jiných kategoriích, s časem příliš nemění. Proto Nokia stále pokračuje ve své započaté řadě 8800. Pokaždé o něco málo pozmění design a doplní aktuální parametry a funkce, které zároveň používá i v jiných modelových řadách. Postupně nám tímto způsobem představila nástupce 8800 doplněné o názvy Sirocco, Sirocco Gold a nyní nejnověji Arte. Malou odbočkou byla „skleněnka“ 8600 Luna. Řada 8800 bude ještě pokračovat minimálně jedním ohlášeným typem Sapphire Arte, který se bude od dnes představované sestry Arte lišit pouze použitými materiály.

Nokia 8800 Nokia 8800 Sirocco Nokia 8800 Sirocco Gold Nokia 8800 Arte Nokia 8800 Sapphire Arte 
Všichni z rodiny 8800

TIP: Vzájemné srovnání parametrů nejluxusnějších Nokií najdete zde

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie 8800 Arte • dobíjecí stanice a headset jsou součástí balení

Klíčové vlastnosti

  • jedinečný luxusní design
  • kvalitní zpracování, hodnotné materiály
  • uživatelsky přívětivé prostředí Series40 5th Edition
  • vynikající 2" OLED displej s rozlišením QVGA a 16,7 mil. barev
  • 3,2Mpx fotoaparát s automatickým ostřením
  • polohové a dotekové čidlo
  • podpora sítí UMTS
  • vestavěná paměť 1 GB
  • stylové příslušenství včetně pouzdra a Bluetooth headsetu

Hlavní nedostatky

  • vyšší hmotnost
  • chybějící kamerka pro videohovory
  • fotoaparát nemá přisvětlení
  • není možné připojit sluchátka
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • vysoká cena

Ocel a sklo: těžká váha

Nokia 8800 Arte má nejblíže právě ke svému předkovi jménem Sirocco. Stejně jako on má tělo z nerezové oceli a náležitě se tím chlubí. Nápis „Stainless Steel“ na vás vykoukne po odklopení krytu i po vyjmutí baterie. Použití tohoto hodnotného ale těžkého materiálu se zákonitě musí projevit na celkové hmotnosti přístroje. Ta proti předchůdci ještě o něco vzrostla a zastavila se na 150 g. Někdo namítne, že je to hodně, podle mého názoru je to pro tuto kategorii telefonů přiměřeně důstojná hmotnost. Rozměrové parametry se změnily jen nepatrně, dosahují hodnot 109 × 46 × 15 mm, potěší hlavně zúžení tloušťky o 2 mm.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tento telefon v kapse určitě ucítíte • naše digitální váha naměřila dokonce o 5 g vyšší hodnotu

„Arte“ znamená umění nebo řemeslo. Jak výstižný název – tato Nokia představuje umělecké dílo, které je dokonale řemeslně zpracované. Z přední strany lesklý kov a sklo, zezadu matně černý nerezový kryt, po obvodu stříbrný kovový rám – vše lícuje na desetinu milimetru a společně vytváří harmonický celek. Příznivce minimalistického zaobleného designu potěší ještě dokonalejší vyhlazení linií. Nokia 8800 Arte na mě celkově působí, i díky své vyšší hmotnosti, jako precizně opracovaný lesklý kámen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pro někoho jsou luxusním doplňkem hodinky, pro jiného telefon

Nezměnila se ani konstrukce, zůstalo u osvědčeného slideru, jehož systém vysouvání je tradičně specifický. Displejová část se vysouvá společně s klávesnicí, která u jiných sliderů zůstává součástí pevného šasi. Tady jsme ale v luxusní sérii 8800 a proto musíme být výjimeční. Toto řešení má navíc výhodu – po vysunutí vzniká pod klávesnicí prostor, který poslouží jako opora pro podepření prstů.

Drobnější úpravy proti Siroccovi zaznamenalo umístění kontextových kláves a kláves pro hovory. Ty se teď nacházejí přímo pod displejem a jsou tedy přístupné i v zavřeném stavu. To je praktická změna, základní funkce telefonu, jako je například opakování posledního hovoru, teď můžete provést bez nutnosti vysouvání. Funkční klávesy se na první pohled tváří jako dotykové – jsou v jedné rovině s displejem, jakoby byly jeho součástí, ale nenechte se zmást – jedná se o běžná tlačítka, která jsou koncipována vždy jako kolébka po pravé a levé straně středového kříže.

Vysouvák? Posilovač prstů

Samotné vysouvání se budete muset možná chvíli učit. Stříbrný výčnělek s prolisem pro zapření palce u Sirocca možná lehce narušoval čisté linie designu, ale z hlediska ergonomie vysouvání byl velmi praktický. Na těle Nokie 8800 Arte bohužel podobný prvek chybí, takže opírat se nejspíš budete o spodní hranu čtyřsměrného kurzoru, který je nejvystouplejším útvarem na přední straně telefonu. Horní a spodní stříbrný okraj totiž k sobě přiléhají tak těsně, že do spáry mezi ně stěží vsunete nehet. Ze začátku se vám tedy může snadno stávat, že nechtěně stisknete potvrzovací střed nebo kurzor pro směr dolů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je sice dobrá, ale při psaní překáží horní stříbrná hrana

Pružiny výsuvného mechanismu jsou poměrně silné, k jejich překonání je potřeba trochu zabrat. Za odměnu uslyšíte sebejisté docvaknutí na konci vysouvacích drážek a hlavně při zpětném dosednutí na spodní část ulity, pod kterou se ukrývá numerická část klávesnice.

Ta je zpracována opět kvalitně. Vyrobena je z lesklého platu a tvoří pravidelnou obdélníkovou matici 4 × 3. Jednotlivá tlačítka jsou přiměřeně vystouplá, po stisku vydají bezpečnou odezvu a velikostně postačují i větším prstům. Problémová je pouze stříbrná hrana oddělující funkční a numerickou část. Na ni budete pravidelně narážet při snaze stisknout jedno ze tří tlačítek horní řady. Nedokážu si představit, jak se dostanou k číslicím 1, 2 a 3 dámy s dlouhými nehty.

Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice má dobře podsvícen každý kout

Témata článku: Nokia, , Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Dobíjecí stanice, Dodávané usb, Těžká váha, Test, Vzájemné srovnání, HSCSD, Řemeslo, Kámen, Přívětivé prostředí, Cestovní nabíječka, Dok, Stolní nabíječka, Stejný mobil, Čtvereční centimetr, Umělecké dílo, Sirocca