Nokia N82: vylepšená N95 na klasický způsob

Nokia N95 s klasickou konstrukcí – i tak se dá včerejší novinka nazvat. Ponechala si GPS, rychlý internet a vylepšila fotoaparát.

Přestože jsou docela běžné úniky specifikací i fotografií před oficiálním představením, u Nokie N82 jsme věděli skoro vše. První render a specifikace se dostala na veřejnost již v květnu spolu s Nokií N81, která už se prodává. Za to Nokia N82 byla představena až včera ráno. Po mnoha živých fotografiích jsme byli utvrzeni, že už se jí dočkáme oficiálně.

02.jpg 
Tak šel čas a foto-fámy o Nokii N82. Dnes už víme, že hned první render byl velice blízko finální podobě

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pak přišly první živé fotografie, například tyto pořízené serverem Symbian-freak.com
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a také srovnání tehdy ještě nepředstaveného telefonu s některými ostatními Nokiemi
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pak už se jen roztáhla virtuální opona a Nokia N82 byla oficiálně mezi námi 

U Nokie už jsme si pomalu zvykli, že svým nejvýznamnějším telefonům věnuje speciální webovou stránku. Ta určená Nokii N82 zůstala funkční i po ukončení odpočtu a vlastně teprve pak doopravdy ožila. Najdete na ní jednoduchý chat, můžete si spustit, nebo stáhnout několik videí, získat podrobné informace o telefonu.

Někdo to rád klasicky

Komu se nelíbila ne zrovna příliš kvalitní konstrukce u Nokie N95, může zajásat. Stříbrná (ano, zatím je pouze jedna barevná varianta) Nokia N82 je totiž konstrukce klasické a kromě krytky fotoaparátu se na ní (doufejme) nic ani nepohne. Přitom si zachovala přijatelné rozměry i hmotnost: 112 × 50 × 17 mm a 114 gramů jsou na takto vybavený smartphone docela hezká čísla. Design se dle reakcí v diskusích moc nelíbí; Nokia N82 se nese v podobném duchu jako model N81. Na přední straně nalezneme notoricky známý 2,4palcový displej s QVGA (240 × 320 bodů) a 16,7 miliony barev. Za vyšší rozlišení by se nikdo nezlobil, na druhou stranu je to standard, který zaručí zpětnou kompatibilitu s dlouhou řadou aplikací. Právě kompatibility si Nokia velmi váží , jemnější displej nedostala ani vlajková loď – Nokie N95 8GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N82 odstartuje v jediném barevném provedení

Surfování je další silnou stránkou telefonu, k 3G sítím s HSDPA (případně pomalejším GPRS/EDGE) přibylo automatické otáčení displeje pomocí polohového čidla, čemuž bude uzpůsoben i nový webový prohlížeč. Sítě GSM jsou podporovány na všech frekvencích (850/900/1800/1900 MHz). Připojit se budete moci i přes WiFi (802.11 b/g s UPnP), případně Bluetooth verze 2.0 (vč. profilu A2DP pro stereo poslech). Kdo upřednostní kabel, připojí i svá sluchátka s klasickým konektorem 3,5 mm jack. Data je možné přenášet přes profil MassStorage a USB kabel zakončený podle poslední nokií módy, tedy konektorem microUSB. Na tenkém konektoru nabíječky se nic nemění.

Interní paměť má slušných 100MB, kontakty, zprávami ani aplikacemi ji asi hned tak nezaplníte. Pokud se vám to přece jen povede, nemusíte hned běžet do obchodu, v balení je rovnou 2GB microSD karta. Telefon ale podporuje i nedávno představené karty o kapacitě 8GB. Dalším plusem je integrovaná GPS s podpůrným systémem A-GPS. Na tento prvek výbavy navazuje (mimo jiné) aplikace Nokia Mapy, ale díky Symbianu není problém doinstalovat jiný navigátor.

Fotíme uprostřed noci

Kamerku (352 × 288 bodů) pro videohovory signalizující přítomnost sítí třetí generace doplňuje pravděpodobně největší lákadlo telefonu – fotoaparát. Má rozlišení 5 megapixelů, tedy 2592 × 1944 bodů, autofokus ale především xenonový blesk. Toho si všimnete na první pohled, v bloku fotoaparátu zaujímá značnou plochu. Digitální zoom půjde použít v „pětimegovém“ rozlišení šestkrát, jinak až 20x. Optice nechybí ani minimalistická krytka, která kryje pouze samotnou čočku. S fotoaparátem natočíte i video ve formátu MPEG4 o slušných parametrech: rozlišení VGA, 30 snímků za sekundu. Pouze značkové pozlátko fotoaparátu pak znamená hrdý nápis Carl Zeiss.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotit se bude samozřejmě „naširoko“. Od xenonového blesku si hodně slibujeme
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
S displejem naležato se s multimédii zacházelo už u N95

Telefon bude stát na operačním systému Symbian S60 3rd Editon 9.2 (tedy s Feature Packem 1). Těšit se můžete na vše, co měla Nokia N95 a velice pravděpodobně i to, co dostala její vylepšená 8GB verze. Kontakty, zprávy, kalendář i vše ostatní se bude ukládat do sdílené 100MB paměti. Mailový klient zvládne protokoly POP3, SMTP a IMAP, pokud na telefon promluvíte, bez učení pozná, co jste chtěli. Problémem by nemělo být ani otevření dokumentů Microsoft Office či PDF. Možnosti moderního Symbianu v podání Nseries jsou rozsáhlé a jejich výčet by vydal na samostatný článek (a jako součást budoucí recenze jistě vydá na více než jednu kapitolu). Baterie BP-6MT s kapacitou 1 050 mAh bude mít s takto vybaveným telefonem těžkou práci a výrobcem uváděným údajům o devítidenní výdrži se dá jen stěží věřit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasický Symbian tak, jak jej známe už delší dobu

Nové multimediální menu Nokia Ovi se mění podle aktuálního natočení telefonu. Z toho plyne, že i Nokia N82 bude podporovat novodobé N-Gage hry a Nokia Music Store. Když jsme u té hudby, hudební přehrávač s podporou mnoha formátů (MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA/M4A) nabídne navíc možnosti podcastingu a samozřejmostí je třídění podle žánru, interpretů a třeba i přehrání nejposlouchanějších skladeb. V offline módu vydrží Nokia N82 hrát až deset hodin. Video nejen ve formátech MPEG4, H.263 a RealVideo přehraje ve fullscreenu. Zvuk budete poslouchat ze stereo reproduktorů a pokud vás omrzí multimédia uložená v telefonu, můžete naladit FM rádio.

Klepněte pro větší obrázek 
Novou nabídku OVI si můžeme prohlédnout zatím pouze na této fotografii

Nokii N82 můžeme považovat za nástupce úspěšné N73ky. A nástupce je to pořádný: skvělý fotoaparát, HSDPA i WiFi, integrovaná GPS. Toto vše je zabalené v dosti neutrálním kabátku s příjemnými rozměry. U nás si na Nokii N82 ještě několik týdnů počkáme a zatím není jasné, jestli stihne Vánoce, ale už v příštích dnech bude dostupná na klíčových evropských trzích za „přibližnou cenu bez místních daní“ 450 euro. Po převedení na koruny a přidání naší DPH se dostáváme na nějakých 14 300 Kč, což dle mého názoru nezní vůbec špatně! Novinka by tak mohla konkurovat dosud nedotknutelné symbianové ikoně, modelu N95, který v některých bodech výbavy dokonce předčí.

Klepněte pro větší obrázek 

Nokia N82 ve zkratce:

  • sítě: WCDMA2100 (HSDPA), GSM850/900/1800/1900 MHz (EDGE)
  • rozměry a hmotnost: 112 × 50 × 17 mm, 114 g
  • paměť: interní 100MB, 2GB microSD v balení,
  • baterie: Nokia BP-6MT 1050mAH
  • displej: 2.4" TFT LCD QVGA (240 × 320 bodů), 16,7 mil barev
  • operační systém: Symbian S60 3rd ed., Feature pack 1, funkce automatické rotace displeje
  • zprávy: E-mail (SMTP, IMAP4, POP3), MMS, SMS
  • konektivita: GPRS, EDGE, HSDPA, Wi-Fi (802.11 b/g), Bluetooth 2.0 včetně profilu A2DP
  • navigace: integrovaná GPS se systémem A-GPS, aplikace Nokia Mapy
  • podporované formáty: hudba ve formátech MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA/M4A a video ve formátech MPEG4, AVC/H.264, H.264, H.263, RV
  • další: možnost přímého propojení s TV, stereo FM-rádio, konektor 3,5 mm jack
  • balení: Baterie BP-6MT, nabíječka AC-5, náhlavní souprava HS-43, kabel CA-101, Videokabel CA-75U, Nokia 2GB microSD MU-37

Fotoaparát Nokie N82 v bodech

  • rozlišení 5 megapixelů (2592 × 1944 pixelů)
  • autofokus
  • až 20× digitální zoom (při 5 Mpx pouze 6×)
  • xenonový blesk + indikační dioda
  • optika Tessar od Carl Zeiss
  • clona F2,8
  • ostření od 10 cm do nekonečna
  • makro od 10 do 50 cm
  • automatická nebo ruční expozice (+2 až -2 po polovičním kroku)
  • vyvážení bílé – automaticky, slunečno,zataženo, žárovka, zářivka
  • scény – automaticky, makro, portrét, krajina, sport, noc, noční portrét + uživatelské nastavení
  • barvy – normální, sépiové, černobílé, negativ, živé
  • VGA video ve formátu MPEG4 (AAC), 30 snímků za sekundu, digitální stabilizace, indikační dioda, vyvážení bílé, scéna a barvy, digitální zoom 10× (při VGA pouze 4×) 
Nokia N82
Veškeré parametry Nokie N82 najdete v katalogu mobilů
Diskuze (40) Další článek: O2: datový roaming v novém a levněji

Témata článku: Nokia, Nokia N82, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Klasický způsob, Digitální stabilizace, Náhlavní souprava, Podpůrný systém, Klasický konektor, Opona, Tessar, Způsob, Největší lákadlo, Stereo poslech