Nokia Wibree nezištně zdokonaluje Bluetooth

Všichni uživatelé technologie Bluetooth pro bezdrátový přenos dat mi jistě dají za pravdu, že se jedná o nejpohodlnější způsob přenosu. Můžete například propojit váš mobil se sadou handsfree a vyřídit hovor s telefonem v kapse a nebo telefon synchronizovat s osobním počítačem.

O standard Bluetooth a jeho přesnou specifikaci se stará skupina SIG (The Bluetooth Special Interest Group), jenž spojuje více než 8 000 obchodních společností. Ta se nově dohodla s Nokií, která již od roku 2001 pracovala na vlastní technologii, která měla Bluetooth původně konkurovat. Jmenuje se Wibree a její největší výhodou je až 10× nižší spotřeba energie. Díky tomu bude v budoucnu možné umístit čip pro bezdrátový přenos i do zařízení jako jsou například náramkové hodinky, hračky, bezdrátové klávesnice a zdravotnické přístroje.

Novinkou je, že se Wibree, přesně podle hesla „nemůžeš-li nepřítele porazit, staň se jeho přítelem“ stává součástí specifikace Bluetooth. Nokia je sice natolik silná firma, že by jistě dokázala svůj vlastní standard prosadit, ale sloučení obou technologií prospěje kompatibilitě mnoha zařízení a uvítají ji uživatelé po celém světě.

V dohodě největšího výrobce mobilních telefonů a skupiny SIG se mimo jiné říká, že Wibree bude poskytována bez licenčních poplatků. První přístroje využívající tento nový standard by se mohly objevit v druhé polovině roku 2008.

Diskuze (6) Další článek: Samsung SGH-M300: Není to hračka (test)

Témata článku: Nokia, , , Bluetoot, BLU, Nejpohodlnější způsob, Blue