Nová Nokia 6280 a 6270: když vysouvák, tak pořádný (první pohled)

Nejvíce ohlasu mezi novinkami, které Nokia včera představila, sklidily dva nadupané modely s vysouvací konstrukcí. Podpora 3G, dvoumegapixelový fotoaparát, špičkový displej, podpora MP3 i rádio, rychlá data, Bluetooth ... Co víc si přát?
Kapitoly článku

Nokia 6280

Vrcholným modelem z nově představené kolekce telefonů je Nokia 6280. Mobil s jednoduchým designem bez žádných nápadných prvků se tváří velmi skromně, ukrývá však v sobě velmi vysoký funkční potenciál. Přestože se vysouvací konstrukce připisuje spíše stylovým telefonům, Nokia 6280 se může stát i elegantním doplňkem manažera.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Displej jako obrázek

Rozměry telefonu jsou 100 × 46 × 21 mm a zapadají tedy do průměru. Nesmíme ovšem zapomenout, že se telefon ještě o pořádný kus natáhne do délky při vysunutí. Vzhledem k vysouvací konstrukci potěší malá tloušťka. Hmotnost 115 g je mírně nadprůměrná ve srovnání s běžnými mobily klasické konstrukce.

Na přední straně najdeme funkční část klávesnice s pětisměrnou navigační klávesou s potvrzovacím středem, dvěma kontextovými tlačítky a klasickým párem červeného a zeleného tlačítka. Základní ovládání telefonu se tedy obejde bez vysunutí.

Dominantou přední strany je ale displej. Je samozřejmě aktivní, nabízí velmi jemné rozlišení 320 × 240 bodů a zobrazí až 262 tisíc barev. Máme se tedy na co těšit. Nad displejem se pak nachází sluchátko a malá VGA kamera. Nokia 6280 je totiž určena nejen pro provoz v GSM sítích 900/1800/1900 Mhz, ale také v sítích třetí generace WCDMA 2100, kde jsou videohovory běžným standardem.

Multimediální krabička

Moderní telefon si však s VGA fotoaparátem samozřejmě nemůže vystačit. Na zadní straně Nokie 6280 proto najdete dvoumegapixelový fotoaparát. Díky tlačítkům na boku můžete mobil při fotografování držet jako běžný fotoaparát, klávesnice přitom samozřejmě může zůstat skryta. Pro zachycování snímků za zhoršených světelných podmínek můžete použít diodu na přisvícení scény až do vzdálenosti 1,5 m. K dispozici je také osminásobný digitální zoom, který rovněž můžete ovládat tlačítky na boku.

Pokud vás zábava s fotoaparátem omrzí, přijde na řadu hudba. V telefonu najdete FM rádio s funkcí Visual Radio, která hudbu doplňuje o textové a grafické informace na displeji. Pokud i to by vám bylo málo, určitě nezklame přehrávač hudebních souborů. Nokia již ve specifikaci hrdě hlásí, že je stereofonní. A když ani to nepomůže, vše může zachránit Java a připravené hry nebo stále populárnější streamování videa.

Tip: prohlédněte si propagační video s Nokií 6280

O dostatek místa pro všechna multimediální data se postará vnitřní paměť o velikosti 74 MB. V tiskové zprávě je zmíněn i slot pro paměťové karty miniSD, ale o něm není ve specifikaci na internetu ani zmínka. Doufejme, že bude chyba ve druhém případě.

O přísun energie se stará lithium-iontový akumulátor, který se zatím ukazuje jako jedno ze slabších míst. Nabízí výdrž 180 minut hovoru v síti GSM nebo 150 minut v síti WCDMA. V pohotovostním režimu slibuje výdrž 250, respektive 200 hodin.

Stará nová Series 40

Při pohledu na obrovský displej vás možná překvapí, že telefon pracuje s platformou Series 40. Nejedná se tedy o chytrý telefon s operačním systémem Symbian. Uživatelské prostředí muselo být zcela přepracováno, přibyly i nové funkce. Změn na platformě je tolik, že je označována za třetí generaci Series 40.

Ve funkční nabídce nás nemůže nic překvapit. Najdeme zde adresář s možností synchronizace, stejně tak organizační funkce a nechybí podpora širokého spektra zpráv. Samozřejmostí jsou textové a multimediální zprávy, čerstvou specialitou Nokie jsou audio zprávy, dále rychlé posílání zpráv a e-mailový klient s podporou protokolů SMTP, POP3 a IMAP4.

O datové spojení v síti GSM se stará EDGE třídy 10 a v případě absence signálu GPRS třídy 10. Pro blízkou komunikaci poslouží infraport, Bluetooth nebo propojení kabelem přes port USB 2.0. Když už mluvíme o výměně dat, nesmíme zapomenout na funkci Push to talk, kterou novinka také disponuje.

Vzhledem ke své špičkové výbavě, decentnímu designu a kompaktním rozměrům při zachování komfortu obsluhy „velkého“ telefonu, by Nokia 6280 mohla mít velkou šanci na úspěch. Zákazníci se však budou muset spokojit s vyšší cenou, která se vyšplhá až ke 13 000 Kč. Telefon se na trhu objeví ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Tip: Všechny nové telefony už najdete v katalogu mobilů


Ve zkratce

sítě: GSM 900/1800/1900 Mhz, WCDMA 2100

rozměry a hmotnost: 100 × 46 × 21 mm, 115 g

displej: aktivní TFT, 320 × 240 bodů, 262 tisíc barev

fotoaparát: rozlišení 2 MPx, osminásobný digitální zoom, dioda na přisvícení; VGA kamera na přední straně

multimédia: FM rádio s funkcí Visual Radio, stereofonní přehrávač hudebních souborů

paměť: 74 MB interní paměti, slot pro miniSD karty

datová spojení: WCDMA, EDGE třídy 10, GPRS třídy 10, Bluetooth, infraport, USB 2.0


V druhé kapitole se podíváme na trochu méně vybavený, ale levnější model 6270

Témata článku: Nokia, Nokia 6270, Nokia 6280, První pohled, Nová Nokia, Nov, Pohled, Pór, Pětinásobný zoom