O2 pilně zkouší LTE, testují i naši sousedé

Technologie blízké budoucnosti LTE se v tichosti testuje na území ČR. O2 slibuje výsledky na podzim. Sítě 4G pomalu rozprostírají i nejbližší sousední státy.

O2 na nedávné konferenci k představení nového předplaceného tarifu pro mobilní internet poodhalilo také nejbližší budoucnost vývoje technologie LTE v modrých barvách. Vedle stávajícího rozšiřování sítě 3G operátor paralelně testuje technologii nové generace, která by měla přinést řádově padesátinásobné zrychlení datových přenosů v mobilní síti.

LTE je na území ČR zatím ve fázi testování, s jehož první etapou začalo O2 ve spolupráci s Nokia Siemens Network již letos v únoru v podobě laboratorních testů. Úkolem bylo ověřit základní shody s technickými standardy a rádiové vlastnosti technologie. Druhá etapa započala v dubnu a zahrnuje neveřejné testy v terénu. Zde získají technici uživatelské zkušenosti z reálného prostředí na reálných koncových zařízeních (LTE modemy). Očekávané rychlosti datových přenosů dosáhnou 100 Mb/s pro download a 50 Mb/s pro upload. Ve třetím čtvrtletí O2 vyhodnotí výsledky testování a rozhodne se, jak s technologií naloží dál. Teoreticky bychom se tak veřejného spuštění LTE mohli dočkat už v příštím roce.

Slovensko i Rakousko

Letos v létě otestuje síť LTE v neveřejném provozu také slovenská pobočka O2. Slovenský telekomunikační úřad povolil testování v období od 1. května do 31. července na frekvenci 2,6 GHz v lokalitě Banská Bystrica. O2 Slovensko tak předběhne svého rivala Orange, který dostal povolení k testování ve stejné oblasti až na první polovinu roku 2011.

Sítě 4G v podání LTE testují nějakou dobu také naši jižní sousedé.  V roce 2009 se zde chopil iniciativy T-Mobile a společně s čínskou firmou Huawei se mu podařilo dosáhnout přenosových rychlostí kolem 130 Mb/s. V současnosti se pokusná LTE síť nachází na území Vídně a Innsbrucku. T-Mobile se aktuálně zabývá zlepšováním kvality a stability signálu.

Nová technologie přenosu dat čtvrté generace LTE (Long Term Evolution) byla poprvé představena společností Siemens v roce 2006. O čtyři roky později se na spoustě míst testy dostávají z laboratorních podmínek do reálného, i když neveřejného provozu. V současnosti totiž existuje pouze několik koncových hardwarových zařízení, které dokáží v LTE pracovat. Mezi ně patří například USB modem Samsung B3710 a Huawei E398.

Diskuze (34) Další článek: Fanoušci určili, jak má vypadat jejich vysněná Nokia

Témata článku: , , Test, Innsbruck, Sousedé