O2 znevýhodňuje dotované mobily

Od června mění operátor podmínky, délky smluv se nemění, ale minimální měsíční útrata bude platit dvě léta.

Zákazníci O2 pozor, pokud si u svého operátora zakoupíte po 1. červnu dotovaný telefon, uvážete se k minimální měsíční útratě na celé dva roky! Minimální měsíční plnění (MMP) lze jednoduše charakterizovat jako sumu poplatků za všechny služby operátora (ne třetích stran, tedy třeba SMS soutěže), které zákazník v každém měsíci využije. Konkrétně jde o paušální poplatek plus služby nad jeho rámec, balíčky, dobíjení, atd. Kyslíkový operátor dovoluje vybrat MMP v úrovních 238 Kč, 714 Kč, 1 190 Kč a konečně 2 380 Kč, přičemž doposud platilo, že stanovenou měsíční útratu bylo třeba dodržovat právě jeden rok.

Klepněte pro větší obrázek
Neodolatelná nabídka. Změny k horšímu jsou u O2 bohužel schovávány na pozadí - třeba jako nedávná změna účtování hovorů na 60+60

Je krize, zdražujeme

A to ať už šlo o závazek na 24 či 36 měsíců, prostě jeden rok, přičemž po uplynutí této doby na výši účtu už nezáleželo. Pro zákazníky, kteří uzavřeli smlouvu před 1. červnem 2009, se naštěstí nic nemění. Jelikož z pohledu spotřebitele jde o značné znevýhodnění, nepředpokládám, že by operátor o změně nějak nahlas mluvil, ale v podmínkách ji jistě někde najdete. Já osobně si myslím, že tímto krokem se O2 posunul na pomyslné poslední místo v kategorii "koupě dotovaného mobilu".

Tip: Na toto téma probíhá diskuze na našem fóru

Však považte sami, Vodafone drží stále smlouvy i měsíční plnění na šesti měsících, T-Mobile má smlouvy na dva i tři roky, ale krom iPhonu 3G a notebooků vyžaduje plnění také jen první rok. A jelikož jde o poměrně drastickou změnu a opakování je matka moudrosti, tak si vše ještě jednou zrekapitulujeme:

  • Při uzavření smlouvy na 24 měsíců a současné koupi dotovaného telefonu platí MMP 24 měsíců
  • Při uzavření smlouvy na 36 měsíců a současné koupi dotovaného telefonu platí MMP prvních 24 měsíců

A peníze se točí

Raději se posaďte a zhluboka se nadýchněte, jelikož jsem pro ilustraci vytvořil ještě stručnou tabulku s částkami, které vám nutně musí projít fakturami (nebo budou doúčtovány) plus cena dotovaného mobilu, zvolil jsem Nokii E75, ale může to být kterýkoli jiný.

Minimální měsíční plnění (MMP)...za 24 měsícůplus cena telefonu, např. Nokia E75celkem
MMP 238 Kč5 712 Kč9 495 Kč15 207 Kč
MMP 714 Kč17 136 Kč8 495 Kč25 631 Kč
MMP 1 090 Kč26 160 Kč7 495 Kč33 655 Kč
MMP 2 380 Kč57 120 Kč6 495 Kč63 615 Kč

Nejdřív bych se zastavil u zvýhodněných cen Nokie. Pokles jeden tisíc korun směrem ke každému vyššímu MMP je vskutku úsměvný. Obzváště podíváme-li se na to kolik pěněž musí zákazník operátorovi zaplatit za jeho služby. Jak vidíte, pokud se odhodláte k vyšší měsíční útratě, dostanete se v horizonu dvou let do astronomických čísel. Sedmapadesát tisíc jen za služby u nejvyšší měsíční útraty, to je už pořádná pálka a o tisíc korun levnější telefon to nevyváží ani zdaleka.


Takovýhle banner na webu operátora určitě nenajdete
Diskuze (69) Další článek: Kolik Češi zaplatí za hudbu? T-Mobile to ví

Témata článku: , , Nokia E75, Mobil, Dot, Pořádná pálka, Poslední místo, Pálka, Žně, Nedávná změna, MOBI