Selhalo Applu Face ID v přímém přenosu? Ukážeme, že v tom možná bylo nevinně

Jednou z nových funkcí iPhonu X je odemykání obličejem, tzv. Face ID. Tato funkce se má stát novým hlavním zabezpečovacím nástrojem celého zařízení, protože na čtečku otisků Touch ID na telefonu nezbylo místo a pod sklo displeje se ji zatím integrovat nepodařilo.

Ze smartphonů jiných značek, které mají podobný typ zabezpečení (skener obličeje, skener oční duhovky) víme, že tento způsob odemykání není vždy úplně stoprocentní. Záleží na okolním osvětlení, úhlu a vzdálenosti pohledu na přední kameru, čistotě skla atd. Do hry zkrátka vstupuje příliš mnoho proměnných a proti čtečce otisků se častěji stává, že vás telefon prostě nepozná.

Nejpikantnějším momentem včerejší keynote Applu se stal okamžik, kdy Craig Federighi prezentoval prostředí a chtěl se do něj dostat právě přes Face ID. Telefon se ale ani na druhý pokus neodemkl, a tak Craig telefon odložil a vzal si do ruky jiný záložní kus.

V tu chvíli ale režie bohužel (nejspíš záměrně), příliš dlouho čekala, než na obrazovku promítla záběr na druhý telefon, který byl v tu chvíli už odemknutý. Režisér počkal s prostřihem na displej druhého iPhonu X, zřejmě aby nepřepnul záběr na další stejně nefunkční telefon, a poté se ještě jistil nepřehledným záběrem z nejvzdálenějšího rohu sálu.

Nejpravděpodobnější je scénář, že první iPhone někdo před keynote restartoval, ale už si neuvědomil, že po restartu je nutné zadat PIN nebo heslo – biometrické funkce Touch ID a Face ID totiž z bezpečnostních důvodů nefungují hned po zapnutí. Zda byl ale druhý iPhone X na začátku „předodemčený“, nebo jej Craig opravdu odemkl pohledem, to už ví asi jen on sám a pánové v režii. Dále v průběhu dema nicméně Face ID fungovalo správně, takže se nejspíš o jeho funkčnost nemusíme obávat.

Kompletní demo vlastností nového iPhone X na keynote:

Diskuze (94) Další článek: Nové iPhony mají rychlé nabíjení. Má to však háček. Hodně drahý háček...

Témata článku: Apple, , , , , , , , Apple iPhone X, Pře, Nová funkce, Bezpečnostní důvod, Přímý přenos, Okolní osvětlení, Nefunkční telefon, Čtečka, Úkaz, Čtečka otisků, F +, Druhý telefon, Tom, Celé zařízení, Obličej, Oční duhovka, Skener,