Opera Mini 3.0: lépe už to snad nejde

Opera nedávno vydala novou verzi svého javového prohlížeče pro mobilní telefony. Výborné je ještě lepší, navíc stále zdarma.
Norská Opera s „mini“ verzí svého známého prohlížeče udělala velkou díru do světa. Přinejmenším u nás totiž zasadila finální ránu wapu, který tu sice ani předtím neměl výraznou oblibu, ale byl asi nejsnazší možností, jak vyhledat potřebné aktuální informace přímo v telefonu. Jenže díky Opeře najednou začalo být smysluplné i prohlížení klasických internetových stránek, a to téměř na jakémkoli mobilu. Dokázala, že surfování může být přehledné i na těch nejmenších displejích, a překonala takřka všechny vestavěné prohlížeče. Nyní přichází třetí verze Opery Mini, která jde zase o kus dál.

Zamilujete si ji

Pro případ, že jste se s touto aplikací ještě nesetkali, připomenu, o co vlastně jde. Opera Mini je javový internetový prohlížeč pro mobilní telefony, který díky svým výhodám bez problémů nahradí většinu vestavěných prohlížečů dnešních mobilů. Webovou stránku Opera zobrazí vždy do jednoho sloupce, který nepřesáhne šířku displeje telefonu, takže pohyb na ní spočívá jen v posouvání obrazovky nahoru a dolu. Aplikace neumožňuje klasické zobrazení, pro telefony je však zobrazení do sloupce u naprosté většiny stránek mnohem výhodnější.

02.png03.png04.png
MobilMania v textové verzi • v klasické verzi • vyhledávání Google

Předtím, než se webový obsah dostane do telefonu, je zpracován na serveru Opery tak, aby zabíral co nejméně dat. Stránka je zkomprimována a osekána o veškeré nadbytečné formátování a grafiku, se kterou by si obyčejný prohlížeč stejně neporadil a na malém displeji by ji nikdo neocenil. Díky tomu je Opera Mini velice rychlá a úsporná a surfování na mobilu je s ní najednou radost. Vše, co k používání mobilního prohlížeče potřebujete, je telefon s podporou Javy a GPRS. Prohlížeč je zdarma a stáhnete jej buď na počítači ze stránek Opery nebo na mobilu z wapových stránek operamini.com. Nakonec je nutné nastavit přístupový bod, aby internetové připojení na telefonu fungovalo. V případě telefonů Nokia a Sony Ericsson si můžete nechat poslat chytrou SMS, která udělá vše za vás. Máte-li telefon jiné značky, radu najdete na webu, případně infolince vašeho operátora nebo našich starších článcích.

26.png27.png 
Wikipedia • jízdní řády IDOS

Přestože server Opery komprimuje stránky na nejnižší možnou velikost, nějaký ten megabyte se při běžném používání za měsíc přenese, zvlášť pokud pro větší přehlednost požadujete zobrazování obrázků. Jednoznačnou výhodou je tedy aktivace jednoho z nižších datových tarifů, které operátoři nabízí. Zdaleka nejvolněji se vám při pohledu na účet za surfování bude dýchat v případě, že jste upsaní T-Mobilu a používáte jeho tarif Surf+. Za prohlížení Opery pak zaplatíte každý měsíc 119 korun bez ohledu na počet prodatovaných kilobytů. Zatím si však musíte vystačit se staršími verzemi Opery či modifikací od T-Mobilu zvanou Web'n'Walk, protože Operu 3.0 zatím operátor nerozpozná a mohlo by se vám s ní stát, že budete muset zaplatit paušál i data. U Vodafonu můžete zaplatit 238 korun za tarif Nadlouho a dostanete volných 10 MB, což na brouzdání stačí. Na obrázky si ale radši nechte zajít chuť, nechcete-li platit dvojnásobnou částku za 40 MB. O2 vám v tarifu E-Mail Plus poskytne 20 MB za 356 korun.

Na první pohled nic nového

Operu Mini jsem zkoušel na Nokii N70 a při instalaci jsem zprvu udělal tu chybu, že jsem se rozhodl ponechat data z předchozí verze Opery v telefonu. Projevilo se to tak, že mi v aplikaci zůstaly staré záložky a žádné nové nepřibyly. Přitom právě ty představují hlavní změny, které nová verze přináší, a já tak zoufale hledal, kudy se dostanu ke čtečce RSS a fotoblogu, který byl na stránkách Opery slibován. Jinak zůstalo téměř vše při starém. Na úvodní stránce, která nelze změnit, najdeme prostor pro zadání adresy, dvě kolonky pro vyhledávání (v Googlu a v encyklopedii Wikipedia) a omezený počet záložek a naposledy navštívených stránek.

05.png06.png07.png
Úvodní obrazovka • nabídka • záložky

Několik novinek najdeme v sekci nastavení. Nejzajímavější je možnost „seskupovat obsah“, díky které se při prohlížení stránek například dlouhé menu sjednotí do jedné položky s ikonkou „+“, jejíž označení v případě potřeby menu rozbalí. Na většině stránek se bez této funkce obejdete, ale občas dokáže ušetřit spoustu času, který jinak zabere skrolování. Další novinkou je možnost opětovného testování nastavení připojení, které je jinak prováděno při prvním spuštění Opery Mini.

08.png09.png10.png
Seskupené menu • rozbalené menu • testování nastavení připojení

Z původních funkcí se znovu setkáme s volbou skinu, žádné nové barevné kombinace však bohužel nepřibyly. Samozřejmostí je volba velikosti písma, u mé Nokie N70 ale stejně jako v předchozí verzi není možnost „malé“ a tak nevím, zda v tomto případě byl vyřešen problém se zobrazováním diakritiky. Zmizela možnost „přejít na hlavní text“, kterou dostatečně nahrazuje seskupování položek menu. Novinkou třetí verze Opery Mini je zpřístupnění zabezpečených stránek a prý také další optimalizace, která má urychlit výměnu dat se serverem Opery.

11.png12.png13.png
Nastavení • volba skinu • volba velikosti písma

Novinky vždy po ruce

Jistě příjemnou novinkou třetí verze Opery Mini je pro mnohé podpora RSS kanálů. Ty vám umožní rychlý přehled aktuálních zpráv na vašich oblíbených webových stránkách. Správu RSS zpráv, které chcete odebírat, najdete pod přednastavenou záložkou „nabídky“. Hned na začátku v této sekci najdete několik kanálů zahraničních stránek, které můžete smazat. Další nepřidáváte přímo v ní, nejprve musíte zadat adresu RSS kanálu (např. http://www.mobilmania.cz/system/RSS.xml pro zprávy z MobilManii) podobně jako klasické adresy a tam se pak přihlásit k odběru zpráv. Poté už v sekci „novinky“ nový RSS kanál najdete. Pokud adresu neznáte, nevadí, při prohlížení oblíbeného webu v Opeře Mini stačí označit oranžovou ikonu (máte-li nastavené zobrazování obrázků, jinak je tam pouze adresa), která se objeví hned nahoře pokud váš web RSS podporuje.

14.png15.png16.png
Přehled odebíraných RSS kanálů • zprávy z MobilManie • kanál RSS Mobilmanie

Podpora RSS je příjemné vylepšení Opery Mini, ale nejde o nic převratného. Na počítači RSS čtečky fungují podobně jako e-maily a když na vašem oblíbeném webu vyjde nový článek nebo aktualita, na počítač v tu chvíli dojde třeba zpráva s odkazem. Mobil vás však na nové zprávy z RSS kanálů neupozorní a kontrolovat je musíte sami ručně. Takže ve skutečnosti třeba v případě MobilManie je mnohem jednodušší otevřít textovou verzi než se proklikat do RSS. Přesto může být RSS výhodou i u mobilu - především u rozsáhlých zpravodajských serverů bez podobné textové verze, kde je mimo nadpisů hlavních zpráv také kupa textu, kterým se nechcete prohrabávat.

Veřejný deníček i s fotkami

Asi nejzajímavější novinkou třetí Opery je fotoblog, který vám prohlížeč pomůže vytvořit. V mobilech to není úplná novinka, podobnou službu nabízel již Sony Ericsson K800i. U fotoblogu Opery Mini je samozřejmě rozdíl v tom, že by vám teoreticky měl stačit jakýkoli telefon s foťákem. Jenže tomu tak není, Opera při pořizování fotek potřebuje vlastní přístup k fotoaparátu, jenže ten ji poskytnou jen některé telefony. Nám se dařilo s Nokiemi, fotoblog jsme vyzkoušeli konkrétně na Nokii N70. Přístup k fotoblogu je opět přednastaven v záložkách, označením příslušného odkazu se rovnou dostanete k focení.

17.png 18.png19.png
Pořizování fotografie • přihlášení • registrace

Jak již bylo řečeno, nenásleduje žádné přepnutí do vestavěné aplikace pro ovládání fotoaparátu, nýbrž se fotí přímo v Opeře. Je to sice pohodlné, ale aplikace bohužel postrádá jakékoli možnosti nastavení. Opera nicméně dělá pouze malou fotku v rozlišení 160 × 120 a na ní by tak jako tak žádné softwarové úpravy nebyly znát. Po pořízení fotky následuje registrace a přihlášení, které absolvujete jen poprvé, pak si již telefon vaše jméno a heslo pamatuje a přejdete rovnou k dalšímu kroku. Tím je doplnění nadpisu a popisu fotky a volba zarovnání fotky. Nakonec ještě můžete nastavit, aby se fotka zobrazila jen přátelům registrovaným na webu Opery, které následně můžete vybrat na počítači ve správě svého loginu.

20.png21.png22.png
Blog • editace v mobilu

Na mobilu se mi nepodařilo editovat samotné fotografie, telefon ani nedokáže přidat fotky z paměti, vždy musí vyfotit nový obrázek. Možnosti editace v telefonu se tak sice zužují jen na úpravu popisů obrázků, to ale každopádně pro základní správu blogu stačí. Pro tu tedy vůbec nepotřebujete počítač, to nejdůležitější zvládne Opera Mini, což považuji za největší výhodu nové služby. Pokud ale chcete, aby blog vypadal opravdu pořádně, přece jen se vyplatí pár nastavení na počítači provést. Můžete například změnit celkový vzhled vašeho blogu, nastavit vlastní fotku či vkládat starší již vytvořené obrázky, což telefon nedokáže. Naší ukázku fotoblogu si můžete prohlédnout zde.

23.png24.png25.png 
Editace a nastavení na počítači

Nové možnosti Opery Mini možná nebudou obrovský trhák, rozhodně ale představují příjemné zpestření již tak dokonalého prohlížeče. Norský výrobce si tak s novou verzí rozhodně ostudu neuřízne a třetí „mini“ verzi Opery opět prakticky není co vytknout.

Diskuze (54) Další článek: Mobil pod stromeček:  s cenou na dně

Témata článku: , , Sony Ericsson K800i, Mini +, Megabyte, Mini, Příjemné vylepšení, Nový článek, Kupa, Webový obsah, Min, Opera Mini