Po zrušení evropského roamingu už se nebojíme datovat v zahraničí. Vede Chorvatsko

Statistiky roamingového provozu v síti O2 ukazují, jak se Češi s koncem roamingu v zemích EU přestávají bát používat svůj mobil i v zahraničí. Od 15. června mohou všichni zákazníci operátorů působících v zemích Unii používat mobilní služby v jiném státě EU za stejných nebo srovnatelných podmínek jako doma („roam like at home“).

Konec roamingu se kladně podepsal zejména na spotřebě dat v zahraničí. Zatímco hovory a SMS už byly v minulých letech díky regulaci cenově vcelku dostupné, data byla pořád drahá. Až teprve od letoška nám při rozumné spotřebě nehrozí žádná položka ve faktuře navíc.

Klepněte pro větší obrázek

To se projevuje pozitivně už teď v létě v hlavních dovolenkových destinacích. Nejoblíbenější je u našince Chorvatsko, kam podle Asociace českých cestovních kanceláří ročně zavítá až 800 tisíc Čechů. Zde vzrostla spotřeba dat až padesátinásobně. Na druhém místě v objemu přenesených roamingových dat se SIM kartou O2 skončila Itálie, třetí je Německo. Náš západní soused je také zemí, kde nejčastěji telefonujeme, zejména lidé na služebních cestách. Růst provolaných minut je ale naproti datům pouze dvojnásobný.

Pozor na chytáky evropského roamingu!

Diskuze (14) Další článek: Nové Pixely od Googlu půjdou každý svou cestou. Tady jsou první fotografie

Témata článku: , , , , , , , , , Stejná podmínka, Unie, Roamingový provoz, Druhé místo, Roam Like at Home, Položka, Německo, Spotřeba, Zrušení, Minulý rok, Služební cesta, Evropský roaming, Provolaná minuta, Západní soused, Operátor působící, Mobilní služba