Pokud jste o prázdninách využili roaming, mrkněte pro jistotu na vyúčtování

Důvěřuj, ale prověřuj. U českých operátorů je toto heslo na místě, aktuálně se vyplatí zkontrolovat si prázdninové vyúčtování. ČTÚ připomíná „konec roamingu“, respektive čerstvou regulaci, díky které jsme letos v létě poprvé mohli v EU využít služby za domácí ceny.

„Regulovaný tarif v režimu RLAH (Roam Like at Home, roaming za domácí ceny) byli poskytovatelé roamingu povinni k uvedenému datu nastavit všem novým i stávajícím účastníkům bez ohledu na jejich předchozí roamingový tarif,“ upozorňuje regulátor.

Zrada může přijít v okamžiku, kdy operátor poskytuje alternativní roamingový tarif, tedy odlišný od tarifu regulovaného. Pokud operátor takový tarif nabízí, můžete si o něj říct, pak vám musí být aktivován do jednoho pracovního dne od přijetí žádosti. Změna je bezplatná a nesmí zahrnovat žádné podmínky ani omezení týkající se jiných prvků účastnické smlouvy, než je roaming.

Poskytovatel roamingu je také povinen informovat účastníky, kteří si zvolili alternativní roamingový tarif o povaze roamingových výhod, o něž touto volbou přicházejí, upozorňuje regulátor.

Sečteno a podtrženo: kdyby vám tak operátor účtoval něco, co účtovat neměl (platí nejen v případě roamingu), postupujte následovně:

Diskuze (4) Další článek: iPhone X je výkonnější než MacBook. Mobilní konkurenci v benchmarku naprosto zesměšnil

Témata článku: , , , , , , , , , Jistota, Roam Like at Home, Zrada, Pracovní den, Roamingový tarif, Regulátor, Pro +, Prázdniny, Český operátor, Domácí cena, Tarif, Účastnická smlouva, Operátor, RLAH, Žádost