Potvrzeno: Garmin kupuje Navigon

Garmin a Navigon před chvílí vydali tiskovou zprávu potvrzující spekulace z minulého týdne: americký výrobce navigací všeho druhu Garmin kupuje společnost Navigon – jednoho z předních evropských výrobců automobilových navigací.

Tisková zpráva především potvrzuje naše předpoklady o klíčových důvodech pro koupi Navigonu. Cliff Prembe, prezident a COO (ředitel zodpovídající za chod společnosti) Garminu vidí Navigon v první řadě jako silného hráče v oblasti OEM navigací, tedy přístrojů dodávaných výrobcům automobilů. Hned v druhé řadě hovoří o Navigonu jako o tvůrci nejúspěšnější navigační aplikace pro chytré mobilní telefony, konkrétně platformy iPhone a Android. Právě v těchto dvou oblastech nemůže Garmin konkurovat. V obavách o „kanibalizaci“ vlastních navigací se do produkce samostatné navigační aplikace pro chytré telefony pustil velmi pozdě.

Teprve na třetím místě zmiňuje Garmin úspěšnost Navigonu v oblasti PND – přenosných automobilových navigací. Dle informací se Navigonu podařilo obsadit 7 % evropského trhu. Obě společnosti by si po kontraktu měly vyměnit své zkušenosti, přičemž se nabízí otázka, zda je ve vývoji dále Navigon nebo Garmin, tedy kdo by se měl učit od koho. Podle dostupných informací by značka Navigon zatím zaniknout neměla. Částku, kterou Garmin za Navigon zaplatí, zůstane nezveřejněná, spekuluje se ale o 50 milionech Eur.

Otázka do diskuse: která společnost je podle vás dál ve vývoji automobilových navigací a kdo by se měl učit od koho?

Diskuze (41) Další článek: Roaming T-Mobile: prázdninový internet za půlku

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, Android i iPhone, Kup, Pot, Cliff,