Pozor na falešné Facebookové účty. Můžete přijít o tisíce korun

Pozor. Surfování na sociálních sítích nemusí být jen zábava. Množí se případy okradených uživatelů Facebooku. Chcete se problémům vyvarovat? Máme pro vás pár tipů.

Jak to celé funguje

Útočník si vezme z Facebooku vaší profilovou fotku, jméno a příjmení a jednoduše si založí nový facebookový účet. Pokud máte navíc veřejný přehled přátel, začne je oslovovat a požádá je o přátelství. Pokud falešnému profilu někdo z vašich přátel žádost potvrdí, hacker, který se za vás vydává, mu pošle zprávu přes Messenger, a bude po něm chtít telefonní číslo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Možná i vy najdete mezi vlastními přáteli případy popisovaného podvodu.
Lepší a rychlejší, než facebookový problém řešit přes Facebook, je známému zavolat.

A teď to nejdůležitější. Se získaným číslem totiž útočník provede mobilní platbu a bude chtít zaslat kód, který oběti přišel na mobil SMS zprávou. Pokud mu váš facebookový přítel, v domnění, že jste to vy, kód zašle, může přijít o stovky až tisíce korun. V současné době je to nejčastěji částka 1 300 korun.

Jak se bránit?

V první řadě – kód z SMS zprávy nikdy nikomu nepřeposílejte! Váš PIN k platební kartě byste také nikomu nesvěřili, nebo ano? A tohle je velmi podobná situace.

Podvodníkům můžete ztížit cestu několika kroky v nastavení facebookového profilu. Vaší fotografii a jméno zjistí v podstatě kdokoliv, tady jste bezbranní. Přehled vašich facebookových přátel ale můžete zablokovat. Potencionální hacker pak nebude mít šanci je kontaktovat. Stačí si zobrazování vašich přátel nastavit na položku „Jenom já“.

Jděte na váš seznam přátel v záhlaví vašeho profilu (TIMELINE). Následně klikněte na „SPRAVOVAT“ (symbol tužky v pravém rohu a vyberte položku „UPRAVIT SOUKROMÍ“. A právě zde už si můžete vybrat, kdo seznam vašich přátel uvidí. Z položek „VEŘEJNÝ, PŘÁTELÉ a JENOM JÁ“, vyberte třetí možnost. Budete tak mít zaručeno, že nikdo jiný seznam vašich přátel neuvidí. Kompletní návod jak na to, najdete zde.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Potřebujete někomu ukazovat seznam svých přátel? Omezte viditelnost na přátele. Ale jistější je, aby se k seznamu nedostal vůbec nikdo. 

Jak poznat „skutečné přátele“?

Teď se na problém podíváme z druhé strany. Jste na svém profilu a přijde vám na Messenger zpráva od kamaráda. Jak poznáme, že se jedná skutečně o jeho profil? Jednoduše, bude mít bohatou historii příspěvků, galerie a bude komentovat vaše vlastní příspěvky a fotografie . Pokud si myslíte, že je to útočník, nejjednodušší bude asi kamarádovi zatelefonovat. Pokud to skutečně jeho profil není, nejlepší bude tohoto útočníka zablokovat. Na Facebooku se mu tak přestane váš profil zobrazovat. Postup, jak na to, najdete zde.

Útočníka Facebooku nahlaste!

Pokud vám někdo falešný profil skutečně založil, nejlepší bude, když ho vy sami nebo vaší přátelé administrátorům Facebooku nahlásí. Důležité je, aby měl falešný profil stejné jméno a nejlépe i stejnou fotku v profilovce a v záhlaví, jako vy. Nahlášení je jednoduché, přejdete na falešný profil a vpravo dole ve fotce v záhlaví kliknete na „…“ a vyberete položku „Nahlásit“. Více informací, jak na to, najdete zde. Nakonec je dobré na vlastní profil napsat informaci, že si někdo vytvořil váš falešný profil a vydává se za vás. Varujete tak jednoduše všechny vaše přátele.

Klepněte pro větší obrázek
Jak falešný profil nahlásit?

Článek vyšel na Modrém blogu O2.

Xiaomi Mi Pad 2 Transformer: Umí se váš tablet změnit na robota?

Diskuze (10) Další článek: Google platí Applu za výchozí vyhledávání v iOS stále víc. Letos to jsou 3 miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , Třetí možnost, Tisíc korun, Profil, Facebook účet, Současná doba, Facebookový účet, Tis, Pár tipů, První řada, Telefonní číslo, Facebookový profil, Falešný profil, Seznam, Stejné jméno, Facebook přítel, FAC, Podobná síť, Pozor