Přes SMS dohnala přítele k sebevraždě. Teď ji čeká vězení za zabití

Americké soudy si lámou hlavu s mimořádně krutou dívkou. Michelle Carter (20) ve svých sedmnácti letech dohnala svého tehdejšího přítele Conrada Roye (†18) k sebevraždě. Případ je ale výjimečný – Michelle totiž v době smrti s Conradem fyzicky nebyla, všechno se odehrávalo přes textové zprávy. Podle některých svědků dívka usilovala o přítelovu sebevraždu, aby získala pozornost v roli truchlící přítelkyně.

V Massachusetts neexistuje zákon, který by takový čin přímo postihoval, vzniká tak precedens. Soud čin posoudil jako zabití a z 20letého maxima Carterové vyměřil trest 15 měsíců. Ta se obratem odvolala, rozsudek tedy ještě nenabyl právní moci. Obhajoba se oháněla svobodou projevu, věkem a nedospělostí pachatelky a zkusila to i s psychickou nemocí, ale na soudce to výrazně nezapůsobilo.

Conrad Roy III. (†18) přemýšlel o sebevraždě už delší čas. Své tehdejší partnerce se nejednou svěřil a na toto téma spolu mluvili. Michelle však neprojevila nejmenší náznak snahy svého přítele od podobných tendencí zachránit nebo mu čin rozmluvit. Právě naopak.

Carterová a její právník přicházejí k soudu:

„Konečně budeš šťastný v ráji. Už žádná bolest. Je v pořádku, že jsi vystrašený, je to normální – vždyť zemřeš,“ psala mu v SMS zprávě. 12. dubna 2014. V den, kdy si Conrad vzal život, ještě přitvrdila. „Tak to asi neuděláš. Všechno tohle... a pro nic... Jsem zklamaná, byl jsi tak připravený a odhodlaný,“ vyčítala mu, že s činem otálí. 

Psychicky vyčerpaný Conrad si chtěl jít původně večer prostě lehnout. Michelle ale svou starostlivost projevovala poněkud zvráceným způsobem. „Dnes je nejlepší chvíle na to, abys to udělal. Všichni už spí. Jen odjeď někam autem, nikdo není venku, vždyť je hnusně,“ radila mu dívka. „Myslela jsem, že to chceš. Teď je správný čas... jsi připravený... jen to udělej!“ pokračovala i v další zprávě.

Conrad nakonec skutečně nasedl do svého pick-upu a zaparkoval ho na parkovišti u supermarketu, kde se chtěl otrávit výfukovými plyny. Na poslední chvíli ještě zapochyboval a z auta vystoupil. Byl přitom v kontaktu s Michelle. „Vrať se do auta!“ radila mu rezolutně a poté, co si 45 minut volali, nasedl zpátky a nakonec skutečně zemřel.

Diskuze (162) Další článek: Nové elektrody by mohly značně urychlit nabíjení mobilů i elektrických automobilů

Témata článku: , , , , Pře, Americký soud, Věk, Čin, Právní moc, Dívka, Sebevražda, Přítel, Poslední chvíle, Rozsudek, Zabití, Soudce, Textová zpráva, Správný čas, Přítelkyně, Dlouhý čas, Pachatel, Vězení, TED, Conrad, Výfukový plyn