Provoz v mobilních sítích se za poslední rok ztrojnásobil

Rychlý internet přes mobilní telefony sice tvoří zatím jen desetinu celkového mobilního provozu, ale zaznamenává obrovský nárůst, desetkrát rychlejší, než je tomu u hlasových služeb. Výsledkem je, že za poslední rok se celkový mobilní provoz ve světových mobilních sítích ztrojnásobil. Vyplývá to z měření významné telekomunikační společnosti Ericsson.

Množství přenesených dat přes mobily exponenciálně roste, souvisí s tím hlavně masivní rozšíření sítí 3G, prodej pokročilejších telefonů třetí generace a ochota uživatelů přistupovat na internet přes mobil. Objem datového provozu překonal hlasové služby poprvé už v prosinci 2009, ve druhém čtvrtletí letošního roku byl naměřen objem přenesených dat 225 tisíc terabytů měsíčně. To znamená, že každý měsíc se přes mobily přenese tolik dat, co byste uchovali na 50 milionů běžných DVDček.

V současnosti je na celém světě používáno více než pět miliard mobilních připojení. Ericsson předpovídá, že do roku 2020 bude k internetu napojeno na 50 miliard mobilních zařízení.

Diskuze (6) Další článek: O2 prodlužuje akci 16Mbit Internet za 400 Kč

Témata článku: , Pro +, Masivní rozšíření, Sít, Mobilní provoz, Provoz, Rok, MOBI, Síť, Poslední rok, Mobil