Průvodce Vysočinou jsou postavené na Wherigo

V poslední době se urodilo několik her a projektů, které jsou postaveny na navigaci. Na jihu Moravy si s navigačním přístrojem můžete v rámci winecachingu najít poklady umístěné kolem spřátelených vinařství. Škoda Auto zase navigační hrou Chyťte si Yetiho propaguje svůj nový vůz. Přestože se tyto akce vezou na popularitě geocachingu, nemám jim to za zlé. Myšlenku hledání přece nevymyslel Groundspeak a nemají na ni licenci ani geokešeři, kteří takovým komerčním projektům často nemohou přijít na jméno.

Trochu jiný je projekt Vysočinou bez mapy. Z webu nepoznám, kdo přesně ho má na svědomí, dočetl jsem se ale, že realizaci měla na starost katedra geoinformatiky z Univerzity Palackého v Olomouci a finance zajistil Fond Vysočina. Na stránkách si můžete stáhnout deset procházek městy i přírodou. Pod odkazem Stáhni si trasu do své GPS jsem čekal soubory KML nebo GPX, do počítače se mi ale stáhla hra Wherigo. Soubor GWC stačí nahrát do Garminu Colorado/Oregon, případně použít mobilní přehrávač Wherigo a vypravit se na interaktivní výlet.

O Wherigo si více můžete přečíst v tomto článku. Hra kombinuje navigaci a plnění úkolů, které se objeví často až v okamžiku, kdy dorazíte na konkrétní místo.

Podpora Wherigo je ale zatím celkem slabá a tvůrce technologie, opět firma Groundspeak, se příliš nevěnuje dalšímu vývoji. Z těchto důvodů by se proto hodilo, kdyby na stránkách byly také odkazy pro stažení obecných souborů GPX/KML, se kterými si poradí téměř každý navigační přístroj. V takovém případě by se sice neukázaly obrázky a další údaje, informace o umístění památek ve městech se ale také hodí.

Diskuze (3) Další článek: Další Motoroly s Androidem spatříme do konce roku

Témata článku: Post, Vinař, Vysočina, Průvodce, Posta, Škoda Auto