První 5G síť na světě by mohla vzniknout v malém evropském státě San Marino

Nejmenší republika a podle rozlohy pátý nejmenší stát San Marino se zřejmě stane první zemí na světě, která celonárodně přejde na síť páté generace (5G). Italský operátor Telecom Italia, který zde provozuje dceřiného operátora TIM, plánuje podle listu Financial Times využít toto území o rozloze 61 kilometrů čtverečních s více než 30 tisíc obyvateli pro testování nové technologie.

Telecom Italia Mobile podepsal s vládou země memorandum o porozumění týkající se modernizace stávající sítě 4G na pokročilejší testovací síť 5G v příštím roce. Telecom Italia testuje 5G také v Miláně a Turíně, ale v San Marinu má větší svobodu při experimentu, protože zde platí menší omezení pro používání radiových vln než v Itálii.

Technologický ředitel Telecom Italia Mobile Giovanni Ferigo uvedl, že experiment v San Marinu bude důležitý pro budoucnost technologie v Itálii a bude rovněž významný při práci na standardech nové sítě v Evropě. Upozornil, že Evropa byla centrem rozvoje technologie 2G, ale v případě sítě 3G ji předběhli operátoři z Dálného východu a u sítě 4G operátoři z USA.

Jak vybrat mobil s nejlepším poměrem výkon/cena:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (6) Další článek: Roboti od LG pomáhají cestujícím na největším jihokorejském letišti Incheon

Témata článku: , , , , , , Nová technologie, Memorandum, Svět, Modernizace, Stát, Kilometr čtvereční, Příští rok, Italia, Pátá generace, Mobil, Evropa, Itálie, Republika, Giovanni, Telecom, Financial Times, Milán, Turín, Marino