Qualcomm dělá drahoty. Odmítl gigantickou nabídku, pravděpodobně čeká ještě víc

Správní rada Qualcommu jednomyslně odmítla nabídku Broadcomu na odkoupení společnosti. Jako důvod uvedla značné podcenění hodnoty firmy vzhledem k jejímu vůdčímu postavení v byznysu mobilních technologií a vzhledem k růstovému potenciálu.

Dá se předpokládat, že námluvy mezi silikonovými giganty tímto nekončí. Qualcomm pravděpodobně pouze „dělá drahoty“ a čeká, zda Broadcom navýší nabídku. Zákulisní informace (Reuters) říkají, že se k tomu Broadcom skutečně chystá.


Původní článek vyšel v úterý 7. listopadu s následujícím nadpisem:

V největší akvizici v historii lidstva jde o mobilní procesory. Broadcom chce koupit Qualcomm

Ještě letos se možná dočkáme největší akvizice v historii. Broadcom akcionářům společnosti Qualcomm předložil nabídku na akvizici ve výši závratných 130 miliard dolarů. Za jednu akcii chce Broadcom dát 60 dolarů v hotovosti a 10 dolarů ve vlastních akciích, oproti ceně na burze jde o 28% navýšení hodnoty.

V segmentu polovodičů se jedná o čtvrtou a šestou největší společnost, po spojení by vznikla tržní trojka. Qualcomm se s Broadcomem v minulosti soudil o patenty (Qualcomm prohrál), které by tak byly společné a technologická a patentová síla by výrazně vzrostla. Zatím není jasné, zda akvizice proběhne, ale je zřejmé, že určitý smysl dává pro obě strany.

Klepněte pro větší obrázek
Aktuální rozdělení sil v procesorovém byznysu.

Broadcom je obří společnost, kterou lze v počítačové oblasti znát hlavně díky síťovým a bezdrátovým čipsetům všeho druhu, které jsou důležité pro veškerou elektroniku dnešní doby. Chybí mu ale patenty, čipy i zkušenosti v případě mobilních čipsetů pro sítě LTE a 5G, kterými se naopak může pyšnit Qualcomm. Broadcom se nestará o výrobu, k tomu využívá například TSMC, Globalfoundries a řadu dalších. Broacom naposledy v roce 2016 kupoval společnost Brocade Communications Systems za 5,9 miliardy dolarů, velkou akvizicí byla také LSI v roce 2013 za 6,6 miliardy dolarů.

Qualcomm Snapdragon X50 5G modem:

Diskuze (2) Další článek: Spekulace: Samsung vyvíjí bezrámečkový smartphone s úhlopříčkou pod 5 palců

Témata článku: , , , , , , , Giga, Největší akvizice, Draw, Dolar, Broadcom, Námluvy, Bezdrátový čip, DEL, Lidstvo, Mobilní čipset, Mobilní procesor, Obří společnost, Hotovost, Historie lidstva, Dnešní doba, Správní rada, Polovodič, Globalfoundries