Qualcomm demonstroval 5G připojení na modemu X50. Do prvních smartphonů má jít v roce 2019

Qualcomm se jako jeden z technologických polovodičových lídrů důkladně připravuje na příchod 5G sítí. Americká firma v San Diegu úspěšně otestovala přenos dat pomocí modemu Snapdragon X50 5G. Qualcommu se podařilo sestavit bezdrátové spojení s rychlostí více než 1,2 Gbit/s pomocí malého anténního modulu na milimetrových vlnách ve vysokofrekvenčním pásmu 28 GHz. Modem dokáže agregovat až osm 100MHz pásem v jeden celek a dosáhnout tak teoretické rychlosti stahování 5 Gbit/s.

Klepněte pro větší obrázek
Referenční design smartphonu, ve kterém Qualcomm testuje 5G modem X50

Aby mohl Qualcomm přesněji simulovat použití 5G modemu v mobilních zařízeních, vyrobil si referenční prototyp smartphonu, se kterým bude provádět další testování. Standardem v 5G sítích by měly být rychlosti v řádech gigabitů za sekundu a odezvy v jednotkách milisekund. Qualcomm očekává použití svého modemu Snapdragon X50 v komerčních smartphonech už v roce 2019.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (5) Další článek: Podívejte se, jak fungují hlasové překlady pomocí sluchátek Google Pixel Buds

Témata článku: , , , , , , , , , Jít, Rychlost, Polovodič, Démon, Použití, Bezdrátové spojení, Referenční design, San diego, SMA, Milimetrová vlna, Americká firma, Mode, První smartphone, Mobilní zařízení, Komerční smartphone,