Řada Nokia Lumia, Windows Phone 8 a budoucnost

Nokia hasí oheň na střeše, Lumie nedostanou nový systém Windows Phone 8. Zachrání to verze 7.5, nové aplikace a příslib WP7.8?

Zástupci Microsoftu včera nebyli jediní, kteří vystoupili na konferenci k představení nového systému Windows Phone 8. Své místo si zde našel také zástupce Nokie. Rozpovídal se o nových aplikacích, na které se telefony Lumia mohou těšit již počátkem příštího týdne. Představeny byly nové aplikace čítajíce Nokia Counter, Nokia PlayIt a hlavně Camera Extras. Oznámeny byly také aktualizace pro již uvedené Nokia Music 3.0, Nokia Transport a Nokia Autem.

Největší pozornosti se jistě dostalo nové aplikaci Camera Extras. Ta v sobě sdružuje čtyři nové užitečné funkce pro fotoaparáty Lumií. Díky spolupráci se společností Scalado budou moci uživatelé vytvářet „Chytré skupinové fotky“. Ve zkratce jde o možnost vybrat nejlepší výraz ve tváři jednotlivých účastníků skupinové fotky. Podrobněji (a s videem) o tehdy ještě samostané aplikaci čtěte zde. Další funkcí je Akce. Ta umožní lépe vyfotit rychle se pohybující objekt. Napomůže k tomu rychlejší snímací rychlost. Třetí je panoramatický snímek. Poslední přidanou hodnotou je samospoušť. Jak to vše funguje, se můžete podívat v následujícím videu.

Domácí sdílení a vylepšená přeprava

Nokia Counter bude naopak klasická aplikace pro počítání datových toků. O Nokia PlayIt už jsme mohli slyšet dříve. Nokia totiž její beta verzi pro určitě trhy vypustila již v březnu. Nyní přichází v plné verzi. Jedná se o DLNA aplikaci, která umožní sdílet multimediální obsah Lumií s kompatibilními zařízeními. Poslední, ne tak proklamovanou, aplikací je Contact Share. Díky ní budete moci posílat vizitky jednotlivých kontaktů jednoduše v SMS zprávě nebo e-mailem. USA a Čína se dočkají již počátkem příštího týdne, ostatní trhy přijdou na řadu v červenci.

U nás stále nepoužitelná Nokia Transport se dočká menšího vylepšení. To spočívá v možnosti připnout si vaší obvyklou pozici jako Live Tile na hlavní obrazovku. Po jejím rozkliknutí se kolem vaší pozice ihned zobrazí nejbližší zastávky a trasy k nim. Navigace Nokia Drive se naučí novou funkci My Commute. Ta bude mít za úkol sledovat váš cílový bod a díky informacím o provozu a jiných událostech poté dle potřeby upravovat nejrychlejší trasu k němu. Oznámena byla také spolupráce Nokie a herní společnosti Zynga. Ta přinese na Lumie hry jako například Word with Friends nebo Draw Something o několik měsíců dříve než budou dostupné v Marketplace.

Budoucnost Lumií

Po včerejší konferenci je jedním z hlavních témat nemožnost upgradu současných zařízení na WP8. Na jednu stranu to může vypadat jako nůž bodnutý Microsoftem do zad současných Lumií. Ani Nokia Lumia 900, která se u nás teprve má začít prodávat, upgrade na WP8 nedostane. Dokážu si představit, že mnoho zákazníků si nyní její nákup rozmyslí. Spokojit se budou muset s updatem Windows Phone 7.8. Ten ale zřejmě nakonec přinese všechny nové funkce WP8, které telefony se starým hardwarem dokážou zvládnout. Tedy aspoň u Lumií 800 a 900 by se to, díky úzkým vazbám obou firem, dalo očekávat.

Klepněte pro větší obrázek
Kompletní řada Nokia Lumia. Jak to bude s jejich prodejními čísly do podzimní premiéry nových modelů?

Vyvolanou paniku se snaží krotit i samotný šéf Nokie, Stephen Elop. Ten reagoval na jeden velmi rozhořčený e-mail nespokojeného uživatele telefonu s Windows Phone 7, který byl adresován šéfům amerického operátora AT&T a právě šéfům Nokie. Jeho předmětem byla frustrace týkající se oznámení o nemožnosti upgradu současných telefonů na WP8. Elop tohoto uživatele ujistil, že Nokia bude samozřejmě nadále podporovat nynější Lumie vývojem nových aplikací. Stejně tak potvrdil chystanou aktualizace na Windows Phone 7.8.

Windows Phone Tango pro starší Lumie

S aktualizací souvisí i následující zpráva. Nokia oznámila, že WP Tango bude počínaje 27. červnem uvolňováno pro současné modely Nokia Lumia 710 a 800. Tento update přinese telefonům funkci internetového sdílení (tetheringu) a další nové možnosti. Výslovně je zmíněna funkce Flip-to-Silence. To není nic jiného než ztišení příchozího hovoru otočením telefonu na jeho přední stranu. Zbývá dodat, že i pro tyto telefony se v dalších měsících počítá s aktualizací na Windows Phone 7.8.

Diskuze (101) Další článek: Apple musí Samsungu zaplatit za zneužití patentů

Témata článku: Nokia, , , , Nokia Lumia 710, Nokia Lumia 900, Scala, Starý hardware, Phone, Klasická aplikace, Frustrace, Kompletní řada, A/B, Win, Budoucnost, Pohybující objekt, Wind, Windows!, Přeprava, Nokia Lumia, Řada