Radar budoucnosti identifikuje auto, aniž by viděl poznávací značku

Nová technologie čínských vědců z Peking Universty má umožnit kamerám rozpoznat auto, aniž by viděla poznávací značku. Namísto dnes obvyklé metody má velký bratr rozeznat jakékoliv drobné odlišnosti, včetně škrábanců laku.

Daily Mail informuje, že systém ke správnému chodu používá umělou inteligenci. Technologie s názvem „represivní síť“ detailně analyzuje pořízené fotografie a jejich části rozděluje do dvou kategorií – základních atributů a detailů.

„Chceme, aby systém generoval dva nezávislé dílčí rysy ze dvou různých úrovní,“ uvádí čínští tvůrci v oficiální tiskové zprávě. „Každá dílčí část může poskytnout mnohem více informací pro danou úroveň a vyhledávání díky tomu bude o poznání přesnější.“

V praxi to znamená, že pořízené snímky budou mnohem detailnější a na jejich základech pak umělá inteligence rozpozná rozdílnosti mezi jednotlivými vozy.

Represivní síť má umět rozeznat automobily i bez registračních značek, na základě drobností prý auta rozklíčuje i při vysokých rychlostech. To ale není všechno. Technologie by díky umělé inteligenci mohla dokonce rozeznat obličeje řidičů a posádky, takže by bezpečnostní složky mohly podstatně snadněji sledovat podezřelé osoby.

Systém je teprve v plenkách a jeho nasazení do reálného provozu bude trvat ještě minimálně několik let. 

Jak vybrat mobil s nejlepším poměrem výkon/cena:

Zdroj: Peking University

Diskuze (3) Další článek: Dočkáme se již na veletrhu IFA? Samsung chystá nové hodinky a náramek

Témata článku: , , , , , Drobná odlišnost, Správný chod, Čínský vědec, Dílčí část, Science, Poznávací značka, Jednoduchý trik, Pořízená fotografie, Inteligence, Značka, Peking, Dailymail, Rada, Bezpečnostní složka, University, Bezpečnostní složky, Velký bratr, Registrační značka, Nová technologie, Základní atribut