Rakousko už není rájem levného volání, tarify zdražily o pětinu

Rakousko dlouho sloužilo jako vzor toho, jak levné mohou v Evropě být služby mobilních operátorů. To už ale neplatí. Za poslední rok mobilní volání, posílání zpráv a internet podražily o 18,7 procenta.

Zatímco po řadu let mobilní tarify brzdily rakouskou inflaci, loni bylo vše jinak. Podle rakouského statistického úřadu mobilní operátoři v období mezi lednem 2013 a začátkem letošního roku zdražili tak, jako žádné jiné odvětví.

Experti tvrdí, že za zdražováním stojí loňské spojení operátoru Orange a Hutchison, čímž klesl počet konkurentů na rakouském trhu ze čtyř na tři. Před negativními dopady této transakce přitom ještě před jejím uzavřením varoval rakouský i unijní úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Do zdražení se promítla také říjnová aukce kmitočtů pro vysokorychlostní přenos dat LTE, za které operátoři utratili skoro dvě miliardy eur. Sami operátoři po aukci přiznávali, že část nákladů přenesou na zákazníky. Tomu odpovídá i skutečnost, že k nejprudšímu růstu cen došlo až na konci roku. „Růstový trend se týká všech skupin tarifů,“ uvedl Georg Serentschy, šéf rakouského telekomunikačního úřadu RTR.

Podle RTR se ale Rakušané navzdory zdražování nemusí bát vysokých výdajů za telefonování. Ceny jsou totiž stále o deset procent nižší než na začátku roku 2011 a jedny z nejnižších v Evropě.

Klepněte pro větší obrázek 
Vývoj cen rakouských mobilních operátorů (leden 2011 až leden 2014)
Autor: RTR
Diskuze (45) Další článek: Gigaset: Němci se po bezdrátových telefonech pouští do tabletů

Témata článku: , , , , Rakušan, Rakousko, Ráj, Volání, Negativní dopad, Vysokorychlostní přenos, Tarif, Levné volání, Nen