Rekord při testování LTE, k projektu přistoupila Motorola

Nový mobilní standard LTE by měl být dokončen do roku 2009. Za svůj jej bere většina velkých mobilních společností.

LTE se pomalu stává oficiálním standardem vysokorychlostního širokopásmového mobilního připojení čtvrté generace, o kterém se již dlouhou dobu mluví. Japonský operátor NTT DoCoMo provádí poslední testování bezdrátové sítě pro zajištění rychlosti stahování větší než 250 Mb/s. Jedná se o systém Super 3G, někdy nazývaný i 4G, nejznámější však jako LTE (Long Term Evolution ). Přichází další stupeň vývoje – ze současných HSDPA/HSUPA/HSPA standardů založených na WCDMA technologii se dostáváme k další generaci mobilního širokopásmového řešení mobilní sítě. Nové možnosti LTE zlepšují vyhlídky nejen pro lídra celého technologického vývoje NTT DoCoMo, ale i pro další světové operátory a výrobce mobilních zařízení.

Rok 2009, připravte se!

NTT DoCoMo prezentoval výsledky technologického testování na veletrhu CTIA Wireless v Las Vegas. Uvedených rychlostí stahování dosahuje při použití MIMO (Multiple Input Multiple Output) díky čtyřem anténám umožňujícím zvýšený vlnový rozsah. Všechny technické detaily sice ještě nejsou dotaženy do úplného konce, ale faktem zůstává, že pokud se podařilo dosáhnout přenosu 250 Mb/s pomocí Super 3G LTE, potom už je to jen krůček k magické rychlosti 300 Mb/s.

Skupina mobilních provozovatelů v rámci skupiny 3GPP věří, že vývoj Super 3G LTE technologie bude dokončen během roku 2009. LTE je na cestě! V Evropě bychom se tak mohli dočkat do několika let.

Připojení k novému standardu ohlásila před nedávnem i Motorola. Americký výrobce mobilních a síťových zařízení oznámil spojení s průmyslovou skupinou System Architecture Evolution (SAE), která se snaží o urychlení komerčního zavedení mobilního širokopásomového systému LTE nové generace. Motorola chce pomocí tohoto standardu znovu dobýt celosvětově vedoucí postavení mezi telekomunikačními společnostmi. Že bychom se tedy mohli těšit na první zařízení podporující LTE právě od Motoroly? Pokud se jí podaří předstihnout konzervativnější evropské výrobce, méně ochotné k inovacím, mohla by z trendu rychlých dat opravdu profitovat.

Diskuze (15) Další článek: U:fonovy vysílačky: poprvé v akci

Témata článku: Motorola, , Motorol, Poslední test, Rekord, Test, Pro +, Projekt, Testování, Mobilní provoz, SAE, LTE technologie, Motor