RoamEO: GPS i pro domácí mazlíčky

RoamEO je systém na sledování vašich čtyřnohých přátel. Až tři GPS obojky hlásí svoji polohu hlavnímu přijímači, který na své obrazovce vše přehledně zobrazuje. Nastal konec zatoulaných psů a koček?
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • sledování až tří nezávislých obojků
  • funkce ohradníku (virtuální plot)

Hlavní nedostatky

  • poměrně vysoká cena
  • nemapový přístroj
  • nezaznamenává a nezobrazuje prošlou trasu
  • tichý zvukový poplach při překročení ohradníku


Kdo proběhal odpoledne v rozmoklém listí, vyvolávaje po lese všechna možná jména svého tolik milovaného Punti (v tuto chvíli silně nenáviděného), se určitě zamýšlel nad možnými způsoby jak tento pohyblivý terč sledovat. Ne každý totiž vládne stopařskými schopnostmi Indiánů a ani nechodí venčit na obří louku, kde se pes nemá kam zaběhnout, a tak je tu pokročilá technologie, které nás tohoto problémů může snadno zbavit.

Už nějakou dobu existují komerční systémy na sledování vozidel. Jsou založené na spojení GPS nejčastěji s GSM či satelitním vysíláním, které zajistí přenos informací o poloze zpět sledujícímu. Kvůli tomu však každé určení polohy něco stojí. Náklady sice nejsou nikterak závratné, ale kdo by chtěl platit za každé vyvenčení.

U sledování domácích zvířat se také nepředpokládá, že je budete stopovat přes půl zeměkoule. Spokojíte se jen s nejbližším okruhem, kam až je zvíře schopné doběhnout. Přesně tento perimetr by přece mohla obsloužit obyčejná vysílačka, takže proč toho nevyužít?

Stejnou myšlenku si uvědomilo hned několik výrobců (mimo jiné Garmin a jeho Astro ). Přístroje bylo ale možné používat pouze na území Spojených států, s ohledem na odlišné rozdělení vysílacího pásma na kontinentech. Štěstí se ale na Evropany usmálo s White Bear Technologies, které svolila a upravila svoje RoamEO pro frekvenční i výkonová omezení starého kontinentu.

Jak RoamEO vypadá, si můžete prohlédnout na videu (není ozvučené):

Satelitní obojky

RoamEO je složeno z hlavního přijímače (sledovače) s displejem a až tří obojků. Každý z prvků nezávisle určuje svoji GPS polohu a na frekvenci 869,615 MHz ji sděluje sledovači.

Hmotností, rozměry i průměrem obojek patří spíše na větší zvířata: kočka nebo čivava by se s ním na svém krku určitě nesmířila. Veškerá elektronika je ukryta do malé krabičky na obojku, která vždy spolehlivě jako závaží otáčí celý obojek tak, že je GPS přijímač dole pod krkem zvířete.

Klepněte pro větší obrázek 
První část systému: obojek s přijímačem a vysílačem

S tím se ale také počítá, a proto je na opačnou stranu obojku vyvedena anténa. Zvíře tak svým tělem nezabraňuje příjmu signálu. Anténa je zatavena do plochého plastového obalu a na konci odstupuje od obojku. Nebezpečí pro zvíře a ani pro jeho majitele nehrozí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténa je umístěna tak, aby „pes nestínil“ • spona a podivný prvek neznámého účelu

Obojek je vybaven dvěma tlačítky: pro jeho zapnutí a pro případné spárování s hlavním přijímačem (což je velmi výjimečné). Provoz je indikován blikající diodou. Veškeré ostatní informace je možné zobrazit pouze na přijímači.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přijímač GPS a vysílací jednotka, dvěma tlačítka na vršku se ovládá

Nastavení délky obojku i jeho připevnění je snadné a rychlé. Průměr obojku lze díky posuvné sponě měnit v rozmezí 36 až 84 cm a měl byt tak vyhovovat všem středním a větším psům. Spona je ale pouze plastová, takže pokud potřebujete psa místy vést, je dobré mít i normální obojek. Tady jsme bohužel narazili na první problém: kovová oka druhého škrtícího obojku zřejmě místy rušila přenos. Poloha tak nebyla aktualizována, i když u obojku hlavní přijímač ještě dlouho uváděl plný signál.

Jeden ovladač vládne všem

Srdcem celého systému je hlavní jednotka o velikosti rozměrnější navigace do auta. Její dominantou je velký displej a výklopná anténa pro lepší příjem signálu. Plasty nejsou pogumované a působí trochu křehce. Prolis na zadní straně sice usnadňuje držení, ale i tak se přístroj kvůli svým rozměrům v ruce nedrží příliš dobře. Výrobce na něj navíc neumístil úchyt na pověšení. Musíte ho tedy nosit v ruce, nebo mít dostatečně velkou kapsu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pes patří k obojku, pán k ovladači

K zapnutí slouží posuvný ovladač na pravé straně, který zabraňuje samovolnému zapnutí či nečekanému vypnutí. Po rychlém startu se zobrazí základní obrazovka, jejíž hlavní plochu zabírá šedomodrá plocha vyznačující prostor okolo. Přiblížení a oddálení pohledu se provádí kolébkovým ovladačem na levé straně. Pro lepší odhad vzdáleností jsou zobrazeny dva kruhy s vyznačeným poloměrem od středu - hlavní jednotky znázorněné logem RoamEO.


Článek pokračuje v další kapitole: ovládání a hlavně praktické zkušenosti

Témata článku: , , Pro +, SRN, Levný přístroj, Pokročilá technologie, Bear, Stopař, Listí, Pejsek, Městská policie