Rusko začalo prodávat navigaci pro Glonass i GPS

Na světě není pouze navigační systém GPS, který za několik let doplní chystané Galileo. Bývalý Sovětský svaz a po něm Rusko provozuje kosmický navigační systém Glonass, který se hlásí ke slovu a chce být konkurenceschopnou alternativou západním systémům.

Rusko před několika dny oznámilo začátek prodeje civilního navigačního zařízení, které zvládne přijímat signály GPS i Glonassu. Prvních tisíc kusů bylo prý rozebráno během dvacet minut. Bohužel není k dispozici fotografie ani technické podrobnosti. Víme jen, že navigátor váží nadprůměrných 400 gramů, na délku měří 175 mm a má zřejmě dotykový displej.

Za výrobu navigačního zařízení je odpovědné ruské ministerstvo průmyslu, neboť propagace systému Glonass je záležitost státního významu. Ostatně i oficiální zpráva ruské agentury Itar-Tass prezentuje spíš fakt, že ruský průmysl dokázal vyrobit navigační přístroj, než samotné zařízení. Od roku 2001 probíhá renovace systému Glonass, prezident Putin loni v květnu uvolnil navigační signál k civilnímu použití a do roku 2011 má být na orbitu všech čtyřiadvacet satelitů. V současné době zatím ještě není zaručeno celoplošné pokrytí, resp. signál není k dispozici neustále.

Diskuze (5) Další článek: GPS navigace v bundě O`Neill

Témata článku: , , První tisíc, Celoplošné pokrytí, GLO, Renovace, Rusk, Pro +, Sovětský svaz, GLONASS