S O2 už neprodatujete kalhoty. Denní limit je 30 Kč

Kyslíkový operátor se vzpamatoval a lidem bez datového balíčku už nehrozí tisícovými účty. Za den připojení nově nezaplatíte víc než třicet korun.

Kdyby se vyhlašovala cena v kategorii past na zákazníky nebo cena za nejdražší službu na trhu, dost možná by první cenu získalo O2 za svůj doslova zrůdný způsob účtování dat lidem, kteří si neplatí datový balíček. Takoví zákazníci totiž mají zpoplatněné datové přenosy nikoli podle objemu přenesených dat, ale podle desetiminutových bloků. Každý z nich se nastartuje přenesením byť jednoho kilobajtu a stojí nekřesťanských dvacet korun.

Připojení na den za nějaký rozumný peníz svým zákazníkům tak O2 na rozdíl od konkurence nenabízí vůbec. Platí jednoduché pravidlo – chceš-li se připojit z mobilu, aktivuj si balíček alespoň za 150 Kč, jinak ti může dorazit pořádně mastný účet až na pět tisíc korun.

Rychlý prachy a naštvaní zákazníci

Mnozí zákazníci, kteří se o nějaké datové balíčky nestarají tak třeba po koupi nového chytrého mobilu nevědomky prodatovali tisíce a kvůli tomuto podrazu se s O2 nadobro rozloučili. Kyslíkový operátor se tentokráte očividně pořádně přepočítal a tato datová past jeho reputaci zbytečně předraženého operátora příliš neprospěla. Možná i proto dojde ve čtvrtek 27. ledna k výrazné změně, nově si O2 za den připojení nenaúčtuje více než 30 Kč, což je skvělá zpráva.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mnozí zákazníci O2 nevědomky prodatovali tisíce a než se nechat takto obírat, raději přešli ke konkurenci a zapřísáhli se, že O2 už nikdy více nechějí ani nic

Za měsíc tak nelze prodatovat pro mnohé likvidačních pět tisíc, ale nejvýše „jen“ 900 Kč. Na rozdíl od konkurentů však O2 nestaví svou nabídku na principu balíčku pro připojení na den, naopak částečně zůstává u blokového účtování, tedy lépe řečeno u účtování po časových blocích. Pokud nemáte balíček a připojíte se, zaplatíte za jednu hodinu připojení 15 Kč.

Za další připojení v následujících 24 hodinách ale už nezaplatíte více než dalších 15 Kč, služba prostě nově stojí tak, že za 24 hodin od prvního připojení nezaplatíte více než třicet korun. Na každých 24 hodin datových přenosů pak O2 aplikuje FUP (Fair User Policy) 30 MB, po jejich dosažení bude uživatel výrazně zpomalen. Ještě jednou připomínám, že výše popsaná změna se vztahuje na zákazníky, kteří nemají datový balíček.

Datový tarifcenaFUP kvótatýdenní FUP
IVM bez balíčku*30 Kč/24 hodin30 MB-
IVM Start150 Kč/měsíčně150 MB37,5 MB
IVM300 Kč/měsíčně500 MB125 MB
*připojení na hodinu 15 Kč, za 24 hodinový blok od prvního připojení zaplatí zákazník nejvýše 30 Kč

Datové balíčky pro surfování v mobilu má nyní O2 v nabídce dva: jednomu říká Internet v mobilu Start (FUP 37,5 MB týdně) a chce za něj 150 Kč měsíčně, ten druhý žádný přídomek nemá a stojí jednou tolik, tedy 300 Kč. Za dvojnásobnou měsíční cenu však nabídne vyšší FUP 125 MB týdně. Vše názorně shrnuje tabulka výše.

O2 stále nejdražší, ale s nejvyšší „FUPkou“

Přijde vám 30 Kč za data na 24 hodin hodně? Jednoduchým výpočtem (30 Kč × 5 dní = 150 Kč) dojdeme k závěru, že pokud se člověk připojí alespoň šest dní v měsíci, je pro něj výhodnější Internet v mobilu Start.

A jak si O2 stojí v konkurenčním boji? Jeho balíček je sice nejdražší, ale nabídne nejvyšší 30 MB FUP. T-Mobile účtuje o 6 Kč méně, ale nabídne jen třetinový FUP. Nejlevnější je v tomto ohledu Vodafone, za 17 Kč ale zákazník dostane k dispozici pouhých 5 MB na den, což je žalostně málo a mobily s operačním systémem je odsají dřív než bys řekl švec.

Připojení na den (24 hodin)cenaFUP
Vodafone17 Kč5 MB
T-Mobile24 Kč10 MB
O230 Kč30 MB

Každopádně se nyní zákazníci O2 nemusí tolik bát. Otázkou ovšem zůstává, zda byl datový experiment, který obíral zákazníky o tisíce kyslíkovému operátorovi nějak prospěšný a zda by bývalo nebylo lepší zavést denní balíček rovnou…

Diskuze (73) Další článek: Nokia C6-01: dáma s černočernou tváří (video)

Témata článku: , , , Limit, Kalhoty, Den, Fair Use Policy, Jednoduché pravidlo, Denní limit, User Policy