Samsung a Symbian: málo známá kombinace

Symbian S60 svými telefony proslavila především Nokia a jiní výrobci oblíbený operační systém využívají jen zřídka. Nedávno však jeden takový mobil představil i Samsung a hned je to parádní kousek. My se dnes přesvědčíme o tom, že i520 není prvním symbianovým pokusem Samsungu.

Ne nadarmo vlastní Samsung na Symbianu pětiprocentní podíl, ale protože už jsme na to málem zapomněli, musel se nám nedávno korejský výrobce připomenout novým chytrým vysouvákem. Špičková novinka není bez předchůdců, zapátrali jsme v minulosti a našli jsme několik zajímavých Samsungů se Symbianem S60, na kterých byla znát snaha prosadit se inovací. U nás bohužel nebyly k sehnání.

Samsung se stal spoluvlastníkem Symbianu v únoru roku 2003, když získal pětiprocentní podíl, který si drží dodnes. Stal se tak jedním z pěti soupeřů Nokie, která vlastní celou polovinu. Velkou část z podílu získala od Psionu, ze kterého Symbian prakticky vzešel. S výjimkou Sony Ericssonu a jeho komunikátorů s UIQ se ale v našich končinách z výrobců, kteří mají na využívání Symbianu ve svých mobilech licenci, proti Nokii výrazněji zatím prosadil snad jen Siemens a jeho SX1.

Klepněte pro větší obrázek
Vlastníci Symbianu

Samsung D700 – předčil dobu

První symbianový pokus od Samsungu byl skutečně jen pokusem. Ne že by nějak výrazně zaostával za tehdejšími konkurenty po funkční stránce, Samsung jen zkrátka po čase rozhodnul, že ho vůbec do prodeje nepustí. Přitom šlo o docela zajímavý kousek, posuďte sami. Jednak by se býval na konci roku 2003 stal prvním véčkovým smartphonem se Symbianem a navíc by všechny tehdejší chytré mobily strčil do kapsy přinejmenším díky své poměrně nízké hmotnosti 110 g a také díky rozměrům. Při pohledu na míry 89 x 49 x 23 mm by boubelaté Nokie 6600 a 7650 bývaly mohly jen závidět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Samsung D700

S rozměry by si Samsung D700 mohl troufnout i na dnešní chytré telefony a dobu předčil rozhodně i propracovanou konstrukcí, která připomíná známé přístroje, ovšem mnohem novější. Podobně jako Nokia 6260 nebo N90 měl otočný displej a fotoaparát na kloubu mezi oběma části véčka. Foťák, v tomto případě VGA, ovšem nebyl na boku jako u Nokií, nýbrž na otočné části kloubu, takže se dal používat i jako přední kamera u dnešních 3G telefonů. Jenže podporu třetí generace samozřejmě telefon neměl a ani otočný displej nenašel tehdy prakticky žádné využití a byl tak považován za zbytečnost.

Samsung D710 – vysouvák s anténou

Další Samsung sice v ohledu konstrukce nic nového nepřinesl, protože podobně jako první symbianový telefon Nokia 7650 byl vysouvací, býval by ale mohl být jedním z prvních telefonů s megapixelovým fotoaparátem, který by se dostal na zdejší trhy. Ovšem ani D710 do prodeje Samsung nepustil. I přesto, že jej představil v podobném termínu jako třeba Nokii 7610, která měla rovněž megapixel a stejnou verzi systému, a býval by jí tak mohl v roce 2004 docela dobře konkurovat, dokonce ji i předčit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D710

Nebyl sice tak stylový jako Nokia, měl ale barevnější displej, s přehráváním MP3 si poradil ve stereu, data přes GPRS přenesl rychleji a do vnitřní paměti se vešlo více. Oproti 7610 Samsungu chyběl jen Bluetooth a někomu by tehdy mohla vadit anténa, která čouhala z výsuvné části. Přesto se D710 mohl uchytit, možná více než následující smartphony ze Symbianem, které už korejský výrobce na trh pustil.

Samsung D720 a D730 – konečně i pro zákazníka

Zatímco úvodní symbianové pokusy Samsungu se funkčně vyrovnaly svým vrstevníkům od konkurence a snažily se jít ještě dál, první telefony, který Samsung poslal na trh, byly v tomto směru trochu zklamáním. Oba modely se od sebe lišily hlavně konstrukcí, D720 byl pohledný vysouvák, D730 typické oblázkové véčko a oba se snažily stlačit rozměry, co se dalo. Funkčně šlo o dvojčata, která ovšem za konkurencí zaostávala téměř o rok. V srpnu 2005, kdy se oba Samsungy začaly v Evropě prodávat, tady už dávno byla o poznání lepší Nokia 6630 a chystaly se špičkové Nokie řady N.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D720

Samsungy byly pozadu především u datových přenosů – v době, kdy se rozjížděla třetí generace, podporovaly pouze přenosy GPRS. Zajímavostí u těchto Samsungů je typ využívaných paměťovek. Pokud jste v internetových obchodech narazili na karty MicroMMC a marně jste si lámali hlavu, kam je zařadit, vězte, že jsou určeny právě této dvojici modelů. Jsou to miniaturní kartičky vyvinuté samotným Samsungem, které mají za úkol ušetřit místo a také samozřejmě přinést dodatečný výdělek výrobci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D730

Samsung Z600 – s křížkem po funuse

Začátkem letošního roku Samsung představil nástupce předchozích telefonů - véčkový Z600. Ten sice dohání to, co předchůdcům scházelo, konkurenci od Nokie ovšem opět vůbec nestíhá. Využívá totiž ještě starou verzi Symbianu, která sice má výhodu ve velkém množství kompatibilních aplikací, ovšem zároveň mnoho nedostatků. Hlavním může být pro mnohé skutečnost, že je určená pro dnes už zastaralé displeje s rozlišením 176 × 208.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Z600

Jinak se Samsung polepšil, telefon vybavil dvoumegapixelovým fotoaparátem a vzpomněl si i na třetí generaci s videohovory, na druhou stranu ale zase vynechal EDGE. Vzhledově Z600 trochu připomíná Motorolu MPx200 nebo starší telefony s 3G, každopádně se nesnaží zakrýt fakt, že je o něco chytřejší než ostatní. Telefon se zatím neprodává a těžko říct, zda se do prodeje vůbec dostane. Nepřináší nic nového, Samsung má na trhu spoustu lepších smartphonů s Windows Mobile za docela rozumnou cenu a zároveň chystá i mnohem zajímavější symbianový model.

Samsung i520 – skutečný soupeř

Čerstvá symbianová novinka od Samsungu mění fakt, že písmeno „i“ v názvu mobilů od korejského výrobce bylo dosud výsadou smartphonů s Windows Mobile. Samsung i520 byl sice představen teprve nedávno a dostupné informace jsou navíc docela strohé, už teď ale víme, že půjde o pořádnou pecku. Pokud se Samsung poučí, vše dobře načasuje a nepřežene to s cenou, mohl by se jeho i520 stát takovou levnější variantou ke skvělé, výrazně nadstandardně vybavené Nokii N95. Stejně jako ona využívá úplně nejnovější verzi Symbianu – 9.2 s balíkem Feature Pack 1.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung i520

Dále se Nokii konečně vyrovná v oblasti mobilních dat, nabízí celý komplet – GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA. Bezdrátové Wi-Fi bohužel v prvních specifikacích chybí. Počítat nemůžeme ani s modulem GPS, to bychom ale asi chtěli moc. QVGA displej chybět nebude. V údajích bohužel nejsou zmíněné rozměry, z fotografií ale můžeme soudit, že se i520 zařadí po bok dalšího vysouvacího Samsungu – D900. Jeho úžasných třnácti milimetrů tloušťky asi nedosáhne, určitě se ale stane jedním z nejtenčích chytrých mobilů.

Nemá to snadné

Symbian je šitý na míru Nokii, stačí se podívat na podobnost S60 s prostředím Series 40, které Nokia používá u svých běžnějších telefonů. A zájemci o Symbian S60 pak jen zřídka sáhnou po telefonu od jiného výrobce než osvědčené Nokie, která stála u zrodu systému. Ostatní výrobci mají tak velmi těžkou práci, pokud si chtějí ukrojit alespoň malý kousek s úspěchů Nokie na trhu symbianových telefonů.

Právě Samsung i520 by ale Finy mohl přivést na méně světlé myšlenky, zvlášť když se do boje vložil také velmi podobný nový telefon od LG. Můžeme jen doufat, že tentokrát se novinka na náš trh dostane. Telefony s Windows Mobile už k nám sice Samsung často posílá, ty tu ale takovou konkurenci nemají. V případě symbianových mobilů nemůže Samsung předpokládat, že by se nějak výrazně uchytily právě u nás. Na trhu, kde v oblíbenosti většiny zákazníku vede Nokia a Samsung ji sahá stěží po kotníky.

Diskuze (19) Další článek: T-Mobile znovu na trůnu: kdo s kým a za kolik?

Témata článku: Samsung, , , , Motorola MPx200, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6630, Nokia 7650, Samsung i520, Samsun, Špičková novinka, Zdejší trh, Sam, Známá, Kombinace, Málo