Samsung koupil umělou inteligenci Viv od tvůrců Siri

Apple (Siri), Amazon (Alexa), Google (Google Assistant) i Microsoft (Cortana) – všichni mají vlastní chytré asistentky, které dokáží vyřizovat stále více věcí pouze pomocí hlasu. Pozadu nechce být ani Samsung, který koupil startup s chytrou umělou inteligencí Viv.

Samsung sice ve většině zařízení spoléhá na řešení od Googlu, strategicky che mít ale do budoucna i vlastní umělou inteligenci. Viv je systém umělé inteligence, který je stejně jako ostatní chytré asistenty, schopen analyzovat co uživatel chce a danou odpověď získat nebo příkaz provést.

Tvůrci původně prodali první startup s umělou inteligencí Applu v roce 2010, dnes už je Siri běžnou součástí všech zařízení od Applu a získává stále nové funkce i s propojením na další aplikace. S příchodem iOS 10 už mají vývojáři k dispozici i Sirikit pro programování vlastních akcí, takže lze očekávat rychlé rozšíření schopností a akcí, které lze pomocí hlasu udělat skrze různé nainstalované aplikace.

Podobným směrem šel i Viv, který má pro tyto potřeby „agenty“ se schopností pracovat s informacemi z několika zdrojů a chytře vše propojovat. Díky tomu lze hlasem zadávat složitější příkazy, které by normální manuální cestou jinak zabraly spoustu času. Technologie tak umožňuje zpracovat příkazy, které ještě nikdy nebyly použité a jsou teprve v reálném čase poprvé vytvořené.

Pokud jde o samotnou strategii, stejně jako všichni ostatní OEM výrobci využívající Android s Google Play, nemůže Samsung použít vlastní umělou inteligenci jako defaultní a musí na zařízení nechat Google Assistant. Viv tak lze očekávat spíše v kombinaci s operačním systémem Tizen v IoT zařízeních (včetně nositelností) nebo jako další volba v mobilních zařízeních.

Diskuze (10) Další článek: T-Mobile nabízí neomezený tarif s 10 GB za 467 Kč. PS: v Polsku

Témata článku: Samsung, , , , , , , TechCrunch, TV +, Programování, První start, Rychlé rozšíření, Alexa, Iot zařízení, Samsun, Next-gen, Microsoft Cortana, SiriKit, Sam, Podobný směr