Samsung X670: stříbrná éra pokračuje (test)

Další stříbrné véčko je tu. Samsung na náš trh uvádí model X670, který navazuje na řadu stříbrných véček s typickým asijským vzhledem, které si jsou občas podobné jako vejce vejci. Tento telefon se ale od ostatních odlišuje hranatějšími tvary, stereofonním rádiem a podporou Bluetooth.

Rychlé odkazy
 
 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • Kvalitní konstrukční zpracování
  • Dva barevné displeje
  • Pohodlná klávesnice
  • Velký telefonní seznam
  • Stereofonní FM rádio
  • Podpora Bluetooth

Hlavní nedostatky

  • Podobný design jako u předchozích modelů
  • Chyby v počeštění
  • Nedostatek paměti pro MP3
  • Pouze průměrné displeje
  • Fotoaparát nemá přisvětlovací diodu ani noční režim

Na českém trhu se za posledních pár let vystřídalo mnoho stříbrných véček. Skoro všechny pocházely od Samsungu a lišily se jen v detailech, měly poměrně podobný vzhled i výbavu. Model X670, který se začne prodávat v nejbližší době na své předchůdce navazuje. Jeho výbava se ale díky technickému pokroku zase posunula o stupínek výše. Oproti Samsungu X660, ze kterého přímo vychází, má navíc zejména stereofonní FM rádio a podporu Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X670

Stříbrný oblázek

Design telefonu je střídmý bez zbytečných módních výstřelků. Telefon je oproti svým předchůdcům hranatější, vzhledově ale nepřináší nic nového. Svými rozměry 90 × 45 × 22 mm a hmotností 78 g se řadí mezi malá a lehká véčka. V zavřeném stavu je X670 téměř celá stříbrná. V černé barvě je vyvedeno jen okolí vnějšího displeje se stříbrným jménem výrobce, na tom jsou ale velmi patrné otisky prstů. Nad ním se v černém rámečku nachází čočka vestavěného fotoaparátu s VGA čipem. Bohužel jí nesekunduje žádná přisvětlovací dioda.

Na levé straně telefonu najdete dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a konektor pro připojení sluchátek, který je chráněn praktickou posuvnou krytkou. Na pravé straně se pak nachází jen tlačítko fotoaparátu. Datový konektor na spodní straně telefonu je taktéž zakryt lehce oddělávatelnou krytkou. Díky uchycení ji neztratíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takových podobných véček už jsme viděli • datový konektor je chráněn krytkou

Téměř celou zadní stranu tvoří Li-Ion baterie. Je velmi tenká a lehká a díky odjišťovacímu tlačítku ji lze snadno vyjmout. Má kapacitu 800 mAh a podle oficiálních specifikací s ní telefon vydrží 220 hodin na příjmu nebo 210 minut hovoru. Pod baterií se skrývá tradiční šuplíček na kartu SIM, kterou lze jednoduše vyjmout. Poutko pro pověšení na šňůrku pak najdete na přechodu mezi horní a zadní stranou telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana je tvořena baterií • porovnání s platební kartou • v ruce se dobře drží

Vnější displej telefonu je barevný, na ploše 96 × 96 obrazových bodů ale dokáže díky pasivní technologii zobrazit jen 256 barev. Pro běžný provoz ovšem tato hodnota postačí. V klidovém stavu se na něm zobrazují digitální hodiny, datum a případný počet přijatých zpráv a zmeškaných hovorů. Tyto údaje jsou dobře čitelné i bez podsvícení. Lze na něj také umístit jedny ze čtyř analogových hodin, malý obrázek, fotografii nebo nápis s digitálními hodinami. Ty jsou ale společně s intenzitou signálu a stavem baterie zobrazeny jen tři vteřiny po zavření telefonu nebo po podržení jednoho z tlačítek pro regulaci hlasitosti. Poté se displej opět přepne do klidového režimu. Při příchozím hovoru dobře poslouží k identifikaci volajícího.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé zobrazení na vnějším displeji v pohotovostním režimu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Příchozí hovor • zmeškaný hovor

Roztáhnout křídla

Telefon lze poměrně snadno otevřít i jednou rukou. Při otevírání pomáhá pružina, která horní díl vždy dotlačí do konečné polohy. Po konstrukční stránce je X670 dostatečně pevná, nikde nic nevrže. Nepatrnou vůli horní části jsem objevil jen v zavřeném stavu. Při otevírání a zavírání telefonu se může ozvat jeden ze čtyř předdefinovaných zvuků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na přední straně najdete vnější displej i čočku fotoaparátu

Po otevření na vás vykoukne rozměrná klávesnice a hlavní displej. Ten je aktivní, má rozlišení 128 × 160 bodů a umí zobrazit až 65 tisíc barev. Díky poměrně nízkému rozlišení je jeho zobrazení hrubé, pro běžné uživatele ale dostatečné. Aktivní technologie zajistí vysokou rychlost překreslování i dobrou čitelnost na slunci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnitřní displej • úhel rozevření telefonu je dostatečně velký

Klávesnice telefonu je rozdělena na dvě části. Horní část tvoří čtyřsměrné ovládací tlačítko s potvrzovacím středem a shluk klasických funkčních kláves. Numerické klávesy jsou uspořádány do bloku bez mezer. Jsou ploché, jen klávesy s čísly 5 a 8 mírně vystupují nad okolí. Díky jejich velikost nebudete mít při psaní žádné problémy. Stisk kláves je jistý, doprovázený tichým cvaknutím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je poměrně pohodlná

Ve tmě je klávesnice rovnoměrně podsvětlena bílým světlem a to buď vždy společně s displejem nebo jen v libovolně nastavitelném časovém intervalu dne. V rámci prodloužení výdrže je podsvícení klávesnice automaticky vypnuto, pokud je baterie s energií na nule. Mírně pohasne i displej, nejde aktivovat fotoaparát ani zapnout přehrávání hudby. Celkově jsem byl s klávesnicí spokojen a neměl jsem k ní žádné výhrady.

Klepněte pro větší obrázek 
Podsvícení je bílé, dostatečně silné


V druhé kapitole otestujeme ovládání telefonu a jeho uživatelské prostředí. Vyzkoušíme i vestavěný fotoaparát a zaměříme se také na telefonování a psaní zpráv

Témata článku: Samsung, , Nokia 6103, Samsung X670, Rozměrná klávesnice, Stříbrná, Sam, Str, Éra, Rozepsaná zpráva, Solidní telefon, Test, Černobílý obrázek, Samsun, Černobílá fotografie