SirfInstantFixII zrychlí první vyhledání polohy

Najít přesnou polohu není pro právě zapnutý navigační přístroj úplná legrace. Satelity vysílají své informace v třicetisekundových intervalech, signál se nesmí přerušit a přístroj potřebuje data nejméně od tří, častěji čtyř satelitů, které navíc nesmí být v jedné přímce. Zjištění polohy po spuštění navigace proto nějakou dobu trvá – podrobněji jsem o tom psal v tomto článku.

TomTom, některé komunikátory s vestavěným GPS přijímačem i další zařízení proto dokážou z internetu stáhnout informace, které předpovídají polohu satelitů. Přístroj tak na několik dnů dopředu ví, kam se má na obloze dívat, a zjištění polohy je rychlejší. Toto zrychlení podporuje i firma Sirf, výrobce GPS čipů, se svou technologií SirfInstantFix.

Nyní ale chystá něco dalšího, s novinkou SirfInstantFixII dokáže polohu satelitů vypočítat přimo GPS čip, nepotřebuje k tomu připojení k internetu. Doba zjištění polohy po zapnutí navigačního přístroje, která se dnes pohybuje kolem půl minuty, se tím má zkrátit na pět sekund. Pro zjištění polohy také nebude potřeba tak kvalitní signál jako dnes, Sirf se spokojí s horšími podmínkami.

V oficiální zprávě se k nové technologii vyjádřil i zástupce firmy Mio Technology, která vyrábí navigační přístroje. Přímo sice neslibuje, že Mio bude SirfInstantFixII používat, tyto inovace, které poslouží uživatelům, ale vítá.

Diskuze (7) Další článek: Operátorské Vánoce: co skončilo a co se prodlužuje

Témata článku: Vyhledání, Pol