Sony Ericsson Z310i: za zrcadlem modrý zub (první pohled)

Sony Ericsson představil nové véčko nižší třídy s označením Z310i. K jeho hlavním přednostem patří stylový design s předním zrcadlovým krytem a světelnými efekty. Na trhu se neztratí ani díky slušné výbavě, ve které nechybí Bluetooth, fotoaparát ani EDGE, a přijatelné nástupní ceně.

Letošní rok je na véčka od Sony Ericssonu opravdu plodný. Počátkem roku byl představen levnější model Z530i, v květnu dvojice véčkových telefonů střední třídy Z550i a Z710i a v srpnu stylový model Z610i. K tomu je třeba ještě připočítat dvě véčka patřící do rodiny Walkman.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson Z310i v bronzovém provedení

Aby měl výrobce telefony této konstrukce zastoupeny ve všech cenových kategoriích, byl včera oficiálně oznámen model Z310i, který by měl vzhledem ke svému označení stát na začátku této nabídky. Nebude to ovšem úplně pravda. Novinka totiž sice pokračuje v cestě, kterou nastoupil její předchůdce Sony Ericsson Z300i, ale její funkční výbava i design se podstatně vylepšily. Proto bude nové véčko oproti modelu Z300i podstatně dražší. 

Zrcadlo, pověz mi…

Lesklé zrcadlové kryty jsou dnes v módě. Přesvědčí vás o tom nejen pohled na stylovou Motorolu Krzr, ale i na Sony Ericsson Z610i. Švédsko-japonský výrobce se tohoto trendu snaží využít, a tak jimi obdařil i nové véčko. Telefon tím okamžitě získal jistý punc stylovosti a výjimečnosti. Můžete ho využít jako módní doplněk, aniž byste se museli obávat, že bude připomínat levnou plastovou hračku. Zrcadlový bude přední i zadní kryt, ostatní části telefonu zůstanou bílé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Růžová varianta se bude líbit hlavně ženám...

Abyste měli možnost volby, bude se novinka nabízet ve třech barevných provedeních: decentní černé, přitažlivé bronzové a rozverné růžové. Obávám se ovšem, že, ať již půjde o jakoukoliv barevnou variantu, zrcadlové kryty budou velmi náchylné na otisky prstů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a černá zase mužům

Se stylovým vzhledem úzce souvisí i světelné efekty, o kterých se zmiňuje oficiální tisková zpráva. Díky nim bude například možné rychle rozeznat, kdo vám právě volá. Další podrobnosti jsem o nich ale bohužel nenašel.

Rozměry 87 × 46 × 25 mm prozrazují, že Sony Ericsson Z310i bude středně velké véčko. Průměrná je i hmotnost, která činí 90 g.

Vnější displej s ikonkami

Sony Ericsson Z310i má jako každé správné véčko vnitřní i vnější displej. Ten vnější je ale tvořen dvěma částmi. Ve spodní polovině předního krytu se nachází klasický monochromatický displej s rozlišením 96 × 64 bodů. Ten ale asi, zřejmě aby nerušil celistvost lesklé zrcadlové plochy, nebude neustále aktivní. Abyste ovšem o zmeškaných událostech a dalších důležitých stavech telefonu byli neustále informováni, doplňuje vnější displej čtveřice informačních ikonek, umístěných v horní polovině předního krytu. Podle jejich vzhledu můžeme usuzovat, že budou upozorňovat na zmeškaný hovor, přijatou zprávu, stav baterie, resp. připojení telefonu k nabíječce a aktivovaný tichý režim.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Při pohledu na parametry hlavního displeje vás Sony Ericsson zřejmě nepotěší. Do tohoto telefonu se totiž rozhodl umístit pasivní CSTN zobrazovač s podprůměrným rozlišením 128 × 160 bodů. Podle tiskové zprávy je pasivní technologie použita z důvodu nízké spotřeby energie. Myslím si ale, že většina uživatelů by před nízkou spotřebou dala raději přednost jemnějšímu zobrazení, sytějším barvám a rychlejšímu překreslování na aktivním TFT displeji, který byl použit například u dražšího véčka Z550i.

Jako další doplněk ke stylovému designu, bude Sony Ericsson nabízet i možnost automatické změny barevných schémat a tapet na displeji podle aktuálního času.

Karty bohužel chybí

Funkční výbavu nového véčka lze označit za mírně rozporuplnou. V telefonu jsou funkce, které byste nečekali, a některé zase chybí. Kromě slabšího displeje vás také jistě nepotěší absence slotu pro paměťové karty. Budete si tak muset vystačit s vnitřní pamětí telefonu o velikosti 14 MB. Tento fakt vám pak nedovolí využívat telefon jako příležitostný přehrávač hudby. Soubory MP3 tedy poslouží jen jako vyzváněcí melodie.

Novému véčku nechybí ani vestavěný fotoaparát. Ani ten vám ale svou kvalitou příliš radosti nepřinese. Umí totiž vytvářet fotografie jen s VGA rozlišením (640 × 480 bodů), což je v dnešní době málo. S autofocusem nebo diodovým bleskem také nepočítejte. Pořízené snímky bude možné z telefonu odesílat mnoha způsoby. Na malé vzdálenosti využijete Bluetooth, infraport nebo datový kabel. Do větší dálky data poputují díky MMS, e-mailovému klientu i podpoře internetové blogování, které známe již z některých vyšších modelů Sony Ericssonu. Datové přenosy zajistí GPRS a překvapivě i EDGE.

Tyto technologie využijete i při prohlížení wapových a webových stránek pomocí internetového prohlížeče NetFront. Vzhledem k malému displeji ale nepočítejte s komfortním zobrazením. Zmínit musím i integrovanou čtečku RSS kanálů, která se již stala pevnou součástí výbavy telefonů od tohoto výrobce. Kromě všech těchto funkcí nemůže samozřejmě chybět vícepoložkový telefonní seznam i propracované funkce pro organizaci času, které je možné synchronizovat s programem MS Outlook.

Nejen pro ženy

Sony Ericsson již prokázal, že véčkové telefony umí. Model Z310i je tak dalším kouskem do jeho portfolia, který může mít díky svému povedenému stylovému designu úspěch. Uživatelé hledící na funkce si jej určitě nekoupí. Ostatním, designově zaměřeným uživatelům, mezi které patří hlavně ženy, by ale jeho výbava mohla postačovat. Sony Ericsson Z310i se dostane na náš trh v prvním čtvrtletí příštího roku za zaváděcí cenu okolo 4 300 Kč. Vzhledem k jeho funkcím je to částka vysoká, i za styl se ale musí připlácet.

Sony Ericsson Z310i ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 87 × 46 × 25 mm, 90 g
  • sítě a datové přenosy: GSM (900/1800/1900 Mhz) / GPRS, EDGE
  • displej vnitřní: rozlišení 128 × 160 bodů, 65 tisíc barev, pasivní CSTN 
  • displej vnější: rozlišení 96 × 64 bodů, monochromatický, čtyři ikony
  • paměť: vnitřní paměť 14 MB
  • fotoaparát: VGA rozlišení, natáčení videa, odesílání fotografií do blogu 
  • konektivita: Bluetooth, infraport, Fast port
  • další funkce: e-mailový klient, podpora MP3, Java MIDP 2.0, čtečka RSS kanálů, internetový prohlížeč NetFront, světelné efekty 
  • výdrž: pohotovostní režim 300 hod., doba hovoru 420 min.
Váš názor Další článek: Mobil nejen pod stromeček: pro náročné, za rozumnou cenu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson Z300i, Sony Ericsson Z310i, Sony Ericsson Z610i, Pohled, Son, Zub, Modrý, Véčkové telefon, Eri, První pohled