T-Mobile ruší staré Twist tarify, zapomeňte na 60+1

Skončí i výhodné volání po špičce. Zákazníci budou automaticky převedeni na novější a často méně výhodné programy.

Když od našich operátorů či jiných velkých společností slyším slůvko „sjednotit“ či „zjednodušit“, nemám z něj dobrý pocit, jelikož to většinou znamená posun k horšímu. A v roce 2010 bude zjednodušovat i T-Mobile, konkrétně si operátor vzal na mušku eliminaci starších Twist tarifů. Nově tak budou zákazníci T-Mobile využívat Twist Start, Twist ProSMS a Twist Týden; starší tarify Twist Standard, Twist SMS a Twist Extra budou ukončeny.

Klepněte pro větší obrázek
Výhodné sazby volání do vlastní sítě na Twistu se sekundovým účtováním po první minutě brzy padnou

„Naším cílem je především snížit počet nabízených Twist tarifů tak, aby nabídka byla pro zákazníky přehlednější a jasnější,“ vysvětluje Petr Dvořák, marketingový ředitel T-Mobile a dodává: “Nová generace tarifů navíc lépe vystihuje různé modely využití mobilních služeb - ten kdo více volá, potřebuje jiný typ tarifu než náruživý ´zprávař´.“

Automatická změna tarifu
původnínový
Twist StandardTwist Start
Twist SMSTwist ProSMS
Twist ExtraTwist Týden

Tarify Twist Standard, Twist SMS a Twist Extra budou v blízké době uzavřeny, operátor to vysvětluje tím, že už je delší dobu nenabízí, vše bude snazší a zákazníci zaplatí méně. Pokud máte některý ze tří starších tarifů a chcete být převedeni na neekvivalentní tarif (kterýkoli z aktuální nabídky - ceník v pdf), tak můžete a změna bude v každém případě zdarma.

Přehlednější, ale dražší

Než se podíváme na to, co se pro uživatele starších tarifů změní, pojďme se podívat na přehled těch novějších. Ty jsou skutečně přehlednější a uživatelsky jednodušší - nerozlišují účtování volání ve špičce a mimo špičku. Ale nižší ceny volání jsou vykoupeny aplikací méně výhodného účtovacího schématu 60+30 namísto 60+1, což v praxi nutně prodraží minutovou sazbu (podrobnou analýzu čtěte zde).

TarifTwist StartTwist ProSMSTwist Týden
týdenní poplatek--19 Kč
volání do sítě T-Mobile5,90 Kč6,90 Kč3,50 Kč
volání na pevnou5,90 Kč6,90 Kč3,50 Kč
upravená min. sazba*6,61 Kč7,73 Kč3,92 Kč
volání do ostatních mobilních sítí v ČR5,90 Kč6,90 Kč5,90 Kč
upravená min. sazba*6,61 Kč7,73 Kč6,61 Kč
SMS2,90 Kč1,90 Kč1,90 Kč
MMS10 Kč10 Kč10 Kč
*první minuta je účtována celá, po té po 30 sekundách, což v průměru prodražuje minutovou sazbu o 12%

Následující řádky budou zajímat Twisťáky s tarifem Standard. Z jejich pohledu se zlevní jen volání do cizí sítě a o padesátník klesne SMS. Reálně se ale o necelou korunu prodraží volání do vlastní sítě ve špičce a poměrně zajímavá sazba 3,40 Kč do vlastní sítě v čase mimo špičku vezme za své.

Twist Standard (tarif bude ukončen)špička (8:00 - 19:00)mimo špičku (19:00 - 8:00) a víkendy
volání do sítě T-Mobile5,70 Kč3,40 Kč
volání do ostatních sítí v ČR7,90 Kč7,90 Kč
SMS do všech sítí3,40 Kč3,40 Kč
*první minuta je účtována celá, po té po sekundách

Převod „SMSkového“ tarifu na novější variantu znamená více méně posun z bláta do louže. Twist ProSMS má sice tabulkově nižší cenu, ale kvůli účtování pravděpodobně vyjde dráž. Zanikne možnosz volat na jedno číslo levněji a odeslání textovky zlevní jen o desetník. Ceny rušeného tarifu přikládám opět v tabulce:

Twist SMS (tarif bude ukončen)celý den
všechny sítě v ČR7,50 Kč
T-Mobile NEJ3,40 Kč
SMS2 Kč
*první minuta je účtována celá, po té po sekundách

Nikterak zásadní posun k lepšímu nepřináší ani přechod od Twist Extra směrem k Twist Týden. Sazby ve špičku se totiž oproti předchozímu stavu opět příliš nezmění, ale výhodnější volání do vlastní sítě mimo špičku se stane minulostí. Rovněž paušál za tarif se prodraží, namísto ročních 828 Kč (69 Kč × 12 měsíců) zákazník zaplatí 1 007 Kč (19 Kč × 53 týdnů).

Twist Extra (tarif bude ukončen)měsíční paušál
za celý měsíc69 Kč
od 15. dne v měsíci34,50 Kč
 špička (8:00 - 19:00)mimo špičku (19:00 - 8:00) a víkendy
T-Mobile4,50 Kč3 Kč
T-Mobile NEJ3,40 Kč3 Kč
volání na pevnou4,50 Kč3 Kč
volání do ostatních mobilních sítí v ČR6,50 Kč6,50 Kč
SMS2 Kč2 Kč
*první minuta je účtována celá, po té po sekundách

Za zmínku určitě stojí také skutečnost, že starší tarify začal rušit i konkurenční O2. A že zákazníci T-Mobile nemusí vybírat jen ze tří výše uvedených alternativ. K dispozici mají ještě tarify Přátelé, Maxi a Combi. U těch úplně nejnovějších si ovšem dávejte pozor na ještě méně výhodné účtování hovorů po celých minutách, které inzerovanou minutovou sazbu prodražuje v průměru o celou čtvrtinu.

Diskuze (142) Další článek: Trojice Motorol s Androidem míří na čínský trh

Témata článku: , , , , Petr Dvořák, Twisto, MOBI, T - Mobil, Zásadní posun, T Mobil, Automatická změna, , Předchozí stav, Tarif, Mobil