Testujeme Sony Ericsson MAS-100, brnění s orchestrem

Idea je taková. Vyrazíte na výlet a za pohybu budete poslouchat hudbu, aniž byste svůj telefon vystavili nebezpečí.

Na náš trh se nedávno dostalo nové příslušenství určené pro telefony Sony Ericsson, kterým je pouzdro s označením MAS-100. Pouzder je na trhu celá řada, toto ale z řady vybočuje a je velmi zvláštní. Ptáte se čím? Pouzdro je totiž zároveň velmi kvalitní reproduktor, takže nejenže vám dokonale ochrání telefon, navíc vám dopřeje jedinečný hudební zážitek. Protože se mi pouzdro velmi líbilo a byl jsem zvědavý jak funguje, jeden kus jsem si zakoupil. Zde vám přinášíme jeho recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Už na první pohled je tohle pouzdro pro běžný mobil větší, než by bylo potřeba... 

Po otevření balíku a vybalení pouzdra mě velmi překvapila jeho velikost. Výrobce garantuje komptabilitu se všemi současnými telefony Sony Ericsson včetně smartphonů, takže mi bylo jasné, že pouzdro nebude malé, ale v reálu je ještě o něco větší. Pokud nepočítám sponu na zadní části pouzdra, tak má MAS-100 rozměry 16 × 9 × 5 centimetrů, což není málo. Na druhou stranu chápu, že pokud by pouzdro bylo menší, nutně by muselo být méně odolné, nevešly by se do něj největší telefony a podobně. Postupem času jsem zjistil, že velikost pouzdra je optimální, ale o tom až později.

Přední strana pouzdra je vyvedena ve zlaté barvě a je potažena jemnou síťovinou. Sice si nejsem jistý, jak trvanlivé je toto řešení, každopádně pouzdro díky ní vypadá velmi decentně a zároveň dostatečně atraktivně. V horní části naleznete mírně vystouplý reproduktor, který zprostředkovává skutečně kvalitní hudební zážitky. Kromě něj najdete na přední části také logo Sony Ericsson. Sice mi do vzhledu přední strany příliš nezapadá, díky němu ale není příliš fádní a jednotvárná. Celé pouzdro je vyrobeno z kvalitní kůže (ruku do ohně za to, že je to pravá kůže bych ale nedal, možná se jedná jen o kvalitní napodobeninu), která pouzdru dodává vysokou tuhost a je zárukou kvalitní ochrany uvnitř schovaného telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zajímavá povrchová úprava

Na zadní straně mě po vybalení velmi překvapil kvalitní klip. Na všech fotografiích je totiž pouzdro vyobrazeno pouze při pohledu zepředu a o klipu není nikde ani zmínka. Pochválit musím výrobce za výborné zpracování klipu, je skutečně pevný a nemám o něm žádné pochybnosti. Dokládá to mimo jiné i fakt, že na výlety v současné době vozím pouzdro připnuté na rámu kola. Boky telefonu ukrývají zip, který se schovává za ohyby kůže, při zavřeném pouzdru tedy není vůbec vidět. Pokud bych měl shrnout provedení pouzdra co se týká jeho vnějšku, nemám k němu nejmenší výhrady.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Masivní spona, zkrátka pořádný „outdoor“

Po otevření pouzdra se jeho rozměry ještě podstatně zvýší. V polovině s reproduktorem mě příjemně potěšila přítomnost dlouhého kabelu antény. Tento nápad mi přijde velmi užitečný, dlouhý kabel umí zajistit dostatečně kvalitní příjem rádia. Do druhé poloviny se ukládá samotný telefon a nachází se zde také kabel sloužící k propojení telefonu a reproduktoru pouzdra. Tento kabel zaslouží výtku, jeho délka je podle mě zvolena trochu nešťastně. Pokud chcete telefon do pouzdra zasunout tak, aby vám vyčuhoval displej, je nutno kabel ve spodní části poněkud zkroutit, což může občas vést ke špatnému kontaktu. Naopak pokud telefon vložíte do pouzdra obráceně, tak chybí cca 1 cm na délce, aby se tam telefon dával skutečně velmi pohodlně. Abych ale uvedl kritiku na pravou míru: v 90 % případů vás tato drobnost nemusí trápit a telefon uložíte do pouzdra bez nejmenších problémů. Problematická délka kabelu se trochu projeví u telefonů, které mají konektor Fast-port na levém boku, jako například Cyber-shot K550i. S trochou cviku ale zvládnete umístit i ten.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Příkladně provedený kabel antény 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zato kabel reproduktoru má v provedení rezervy

Konec teorie, nezbývá než zjistit, jak pouzdro chrání telefon a především jak kvalitní hudbu z něj lze dostat. Co se týká mechanické ochrany telefonu, lze se na pouzdro plně spolehnout. Jelikož je skutečně bytelné, nehrozí ani při větších pádech telefonu žádné nebezpečí. Horší je to samozřejmě s odolností samotného reproduktoru.

Po spojení telefonu s pouzdrem mě již nečekalo nic jiného, než test hudební reprodukce. Jelikož doma mám i minireproduktory MPS-70, mohl jsem srovnat hudební kvalitu právě s nimi. Po delším poslechu mohu říci, že jak úroveň maximální hlasitosti, tak i kvalita reprodukce jsou lepší právě u dnes testovaného pouzdra MAS-100. Zvuk je velmi čistý, nechybí mu žádná složka a je také dostatečně hlasitý. Jak jsem již napsal na začátku recenze, pouzdro aktuálně vozím připnuté ke kolu a občas si vyjížďky zpestřím poslechem hudby. Až do současné doby nebyla například právě na kole žádná jednoduchá možnost, jak si užívat poslech hudby. Pokud jste měli na uších sluchátka, neslyšeli jste okolní hluk, na druhou stranu telefon zavřený v pouzdru zase nevyprodukuje nikterak kvalitní hudbu. MAS-100 toto řeší velmi elegantně, telefon je ukrytý v pouzdru a reproduktor plní svou úlohu na výbornou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Příkladně skrytý zip na boku pouzdra

Výhody:

  • Kvalitní hudební reprodukce
  • Výborná ochrana telefonu
  • Kvalitní materiály
  • Decentní a atraktivní design
  • Pevný klip
  • Dostatečně dlouhá anténa rádia

Nevýhody:

  • Kabel v pouzdru mohl být delší

Jak je z výčtu výhod a nevýhod patrné, pouzdro MAS-100 si mě rozhodně získalo. Po počátečním překvapení z jeho rozměrů jsem zjistil, že výrobce vše předem promyslel a rozměry pro daný účel zvolil dobře. Po delší zkušenosti mohu Sony Ericsson MAS-100 jedině doporučit, protože už dlouhou dobu jsem neviděl tak precizní výrobek, jako je tento. V internetových obchodech se prodává za cenu pohybující se kolem tisíce korun, což je cena přiměřená. Pokud máte po dočtení recenze pocit, že jsem nešetřil superlativy, máte pravdu. Toto pouzdro si je ale skutečně zaslouží.

Diskuze (17) Další článek: Kvído z O2 už spojil více než 600 tisíc hovorů

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Son, Eri, Brnění, Kvalitní příjem, Pravá kůže, Telefon zavřený, Hudební zážitek, Celé pouzdro, Test, Největší telefon, Dlouhý kabel