TomTom Go I-90: navigace do palubní desky vozu

Pod článkem polemizujícím o nevyhnutelném zániku externích navigací se strhla diskuse odpůrců a zastánců jednotlivých variant. Externí řešení v současné podobě sice mají výhodu v přenositelnosti a nižší ceně, nicméně integrace navigací do palubní desky i těch nejlevnějších automobilů je podle mého názoru pouze otázkou času. Nové a moderní funkce zkrátka prostupují z nejvyšších kategorií do těch nejnižších: airbagy, parkovací asistent, kontrola trakce a další.

Pro tuto vizi hovoří i stále další a nové smlouvy mezi výrobci navigací a automobilů. Vzpomeňme spolupráci TomTomu a Toyoty, Renaultu i Fiatu nebo Garminu s Citroenem. TomTom ale nyní představil svou navigaci Go I-90 kombinovanou s autorádiem. Díky standardní velikosti dvou DIN slotů jej lze zabudovat do většiny současných i starších vozů.


TomTom Go-I90: palubní navigace v kombinaci s audiosystémem

TomTom Go I-90 zůstává především palubní navigací se všemi funkcemi, na které jsme u tohoto výrobce zvyklí. Přístroj disponuje vestavěným rádiem včetně podpory RDS-TMC, CD přehrávač však nahradil port USB pro připojení flash disku či volitelně iPodu. TomTom je dále připraven na připojení snímače natočení kol, což zůstává zatím výhodou továrních automobilových navigací. Integrace do audiosystému vozu přinese i své výhody, navigace například sníží hlasitost přehrávané hudby při hlasovém povelu. Nechybí ani podpora bluetooth s funkcí hands-free.

Sluší se připomenout, že podobné automobilové navigace již existují, vzpomeňme například Pioneer s jeho modelovou řadou Avic. Tyto však stojí spíše na okraji zájmu, možná právě kvůli absenci zvučného jména z navigační branže. Právě proto by mohl TomTom s modelem Go I-90 podpořit drobnou revoluci zmiňovanou v úvodu. Navigace Go I-90 by se měla objevit během prosince, zatím na trzích západní Evropy se západoevropskými mapovými podklady, a to za cenu 599 eur (15 500 Kč).

Diskuze (20) Další článek: MicroUSB jako standard pro nabíječky posvěcen mezinárodní unií

Témata článku: , Okraj zájmu, Tom, Děs, Airbag