TomTom možná přestane používat Sirf Star III

Je to sice šeptanda, kterou TomTom odmítl komentovat, ovšem šeptá-li se v médiích jako třeba BusinessWeek a vydá-li zprávu agentura Reuters, zřejmě nejde o úplnou kachnu. TomTom se údajně od ledna 2007 (viz GPS Magazine) chystá změnit značku GPS modulu ve svých nejlevnějších přenosných navigacích One. Současný čip Sirf Star III, který je uživateli po právu oslavován, by mohl být nahrazen výrobkem kalifornské firmy Global Locate.

Jaký může být důvod této změny? Nižší cena, s ní nižší výrobní náklady, vyšší zisky TomTomu a také možnost konkurovat ostatním výrobcům přenosných navigací zlevněním One. Nebo také záměr nebýt závislý jen na jednom dodavateli. Podobnou změnu TomTom předvedl i před několika měsíci, kdy k tradičnímu dodavateli map, firmě Tele Atlas, přibral konkurenční Navteq.

Společnost Sirf na tuto šuškandu doplatila poklesem ceny akcií o 11,6 % a musela přehodnotit své finanční plány. Snad aby si Sirf zahojil rány nebo vylepšil svoji pozici u TomTomu, podal na firmu Global Locate žalobu. Viní ji z porušení čtyř vlastních patentů a žádá náhradu vzniklé škody.

S výrobky Global Locate nemám osobní zkušenost, takže je nemohu hodnotit. Kdyby se ale TomTom skutečně rozhodl změnit dodavatele a kvalita příjmu nebo jiné parametry by byly horší než už současné verze navigátoru One, velmi rychle se to rozkřikne. Zájemci budou mít čas pořídit starší TomTomy One ze skladových zásob.


Tip: Stáhněte si zdarma Elišku, nový ženský hlas pro navigace TomTom
Diskuze (9) Další článek: Nový Atlas 10R: aktualizace bude zdarma

Témata článku: Pře, Tom