TourNavigator: mapy pro chytré lidi (test)

Kombinací počeštěného systému PathAway s turistickými mapami České a Slovenské republiky vznikl TourNavigator. Je určen těm, kteří dávají přednost pixelům před papírem. Porovnání s OziExplorerem.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • dobré mapy celého území ČR a SR
  • systémová podpora
  • možnost vlastní kalibrace map
  • velmi pěkná grafika na VGA displejích

Hlavní nedostatky

  • líná odezva programu v PDA
  • velmi složité menu ovládací aplikace
  • vyloučena možnost ovládání prstem (jen stylus)
  • omezené možnosti pro práci s uživatelskými body zájmu

Pojem TourNavigator se již na Navigovat.cz několikrát vyskytl, prozatím však jen v souvislosti s některými s ním souvisejícími novinkami. Více do hloubky jsme se představením samotného produktu zatím nezabývali. Jaký je tedy v současnosti se stále rozvíjející konkurent OziExploreru, asi nejznámějšího podobně zaměřeného programu?

O co go a o co ne

Hlavním posláním TourNavigatoru je možnost mít s sebou za přijatelnou cenu v kapesním zařízení různé mapové podklady v digitální podobě. Nejedná se o další systém patřící do skupiny navigací. Nemá žádné adresní plánování cíle cesty a následné navádění podle hlasových pokynů. Jeho uplatnění je trochu jinde.

V základu jde o distribuci turistických a cykloturistických map ČR a SR z provenience firmy Shocart v digitální podobě s podporou aplikace PathAway. Ta je však tentokrát celá počeštěna tím, kdo stojí za celým TourNavigatorem – firmou Navisat Stadler. Kompletní systém včetně celého mapového balíku je v dnešní době v prodeji za 3 290 Kč včetně DPH, ve verzi Mini dokonce pod dva tisíce korun.

Jedná se o český produkt s tendenčním zaměřením na zákazníky v prostoru bývalého Československa, čemuž odpovídá i výchozí pokrytí dodávaných map. Aktuálně se však tvůrci zaměřují i na další mapy. Brzy lze očekávat jak základní mapu Evropy, tak i podrobnější mapy evropských států. Určité skupiny uživatelů by naopak mohly oslovit chystané zájmové mapy (např. rybářské, ubytovací apod.).

Z toho je také patrný hlavní rozdíl oproti OziExploreru. Byla by chyba porovnávat produkt TourNavigator s OziExplorerem jako celek. Rozdíly ve funkcích, ovládání a uživatelském prostředí lze hodnotit pouze proti řídicí aplikaci PathAway. V ní samotné ovšem TourNavigator konkurovat nehodlá, svoji sílu soustředí právě na kvalitní mapové pokrytí od Shocartu, které je v ceně. Zároveň ale obslužné aplikaci přináší češtinu a systémovou podporu.

Jak s tím do přístroje

Systém a mapy jsou distribuovány přímo na paměťových kartách miniSD nebo microSD s adaptérem na klasický rozměr SD, a to ve dvou variantách. Zatímco pro verzi Mini je použita karta o kapacitě 1 GB, verzi Standard koupíte s kartou 2 GB. Verze se liší rozsahem mapových podkladů.

Karta je v ceně produktu a je na ni vázána licenční smlouva. Toto dává majiteli možnost jednoduše používat systém včetně všech map v různých zařízeních. V jednu chvíli však jen v jednom. Mapy nelze volně kopírovat mimo mateřskou kartu. Produkt je tímto dobře chráněn proti pirátskému množení.

Na druhou stranu ale tento stále častěji způsob ochrany distribuce softwaru pro přenosné přístroje s sebou přináší velkou nepříjemnost – blokování slotu plnou paměťovou kartou. V tomto ale Navisat Stadler vychází zákazníkům vstříc a nabízí také možnost přípravy instalace na zákazníkem dodanou vlastní paměťovou kartu.

Instalace je velmi snadná. Po prvním zasunutí karty do přístroje (založeném na Pocket PC 2002/2003 nebo Windows Mobile 5/6) se spustí instalace automaticky. Uživatel je pouze dotázán, zda má nebo nemá zájem instalaci provést.

Vrstvy map versus mapové vrstvy

Je vhodné upozornit, že mluvíme o aplikaci pracující s rastrovými mapami. Jsou to vlastně mapy ve formě digitálního obrazu, ale přesně takové, jak je známe v papírové podobě. Jako bitmapy mají ale bohužel vysoké nároky na paměť. Ať už v detailech, tak ve velikosti pokrytého území. Tyto mapy sice neumožňují funkce jako plánování trasy, nebo možnosti práce s vrstvami, oproti vektorovým mapám navigátorů ovšem uživatelům nabízejí graficky komfortní podklad. Možnosti vrstev jsou částečně nahrazeny uživatelskými body zájmu.



Rastr vypadá jako běžná papírová mapa, vektorová mapa je více schematická

Pro verzi TourNavigator Mini dodává Shocart mapy celého území ČR a SR do podrobností měřítka 1:75 000. Verze Standard disponuje podrobnostmi obou republik do měřítka 1:50 000. Součástí mapových podkladů jsou i podrobné plány třiaosmdesáti měst ČR a SR. Verze Mini obsahuje pouze Prahu a Bratislavu.

Nejedná se o jeden mapový celek, ale o samostatné mapové vrstvy vytvořené v různých rozlišeních. Pro určitý reálný prostor je tak k dispozici více mapových vrstev v různých výchozích měřítkách, tj. s různou podrobností mapového obsahu.


   
Mapové vrstvy – od celku k detailu

Na většině míst ČR a SR si při turistickém putování jistě vystačíme s mapovými podklady, které jsou součástí výchozího balíčku. Systém k tomu ale nabízí možnost kalibrace vlastních map. Oficiální software na kalibrování jsem k dispozici neměl, takže nemohu posoudit možnosti a složitost tohoto programu. Na podpoře originálního PathAway se mi však podařilo najít alternativní utilitu pro konverzi map z formátů JPG a BMP do formátu pro TourNavigator. Kalibraci – tj. zafixování mapy ve vztahu k zeměpisné poloze – lze provádět i přímo v PDA.


Článek pokračuje v další kapitole: ovládání, GPS funkce

Témata článku: , , Lid, Trasování, Papírová mapa, Test, Pro +, Hlavní poslání, Podobný program, Celý produkt, Správná volba, Chytré, Paměťové médium, Vhodné řešení, Strojový překlad